Fosterbarn ulovlig plassert

En gruppe fosterbarn er ulovlig plassert på en gård, konkluderer en Statsforvalter på Vestlandet - etter flere bekymringsmeldinger.

KRITISERER: John Christian Elden er fosterforeldrenes advokat. Han er kritisk til at fosterforeldrene ikke skal ha fått imøtegå kritikk fra Statsforvalteren. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
KRITISERER: John Christian Elden er fosterforeldrenes advokat. Han er kritisk til at fosterforeldrene ikke skal ha fått imøtegå kritikk fra Statsforvalteren. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Barna bor i et eget hus på eiendommen, mens fosterforeldrene bor i et annet. Barna er mesteparten av tiden uten tilsyn. Det er lite mat i kjøleskapet. Stue og kjøkken blir låst om kvelden. Huset er svært skittent. Enkelte soverom oppfyller heller ikke vilkårene for oppholdsrom. Det skal også være svært kaldt. Barna mangler klær. De klærne de har er hullete, og blir ikke vasket. Dersom barna klager til barnevernstjenesten, truer fosterforeldre med at de biologiske foreldrene kommer til å miste omsorgen.»

Slik oppsummerer en Statsforvalter på Vestlandet bekymringsmeldingene som gjorde at de i september i år åpnet tilsyn mot en kommune på Vestlandet.

Fosterforeldrene avviser kritikken (les deres svar lenger ned i artikkelen).

Mangler godkjenning

Dagbladet har fått innsyn i saksdokumentene som viser at Statsforvalteren nylig konkluderte med at kommunen hvor fosterhjemsgården ligger har brutt barnevernloven og fosterhjemsforskriften.

Statsforvalter mener barna er ulovlig plassert der, fordi gården ikke kan defineres som et fosterhjem og fordi fosterhjemmet mangler godkjenning.

I sin avgjørelse konkluderer Statsforvalteren med at «oppfølging og kontroll med fosterhjemmet har i sin helhet vært uforsvarlig».

Statsforvalter fører tilsyn med kommunenes håndtering av fosterhjemsplasseringer. Det betyr at de har undersøkt om kommunen har fulgt opp barna og fosterhjemmet slik de er pålagt. De har ikke undersøkt fosterhjemsgården selv, altså hvordan barna faktisk har det selv, fordi det er et kommuneansvar.

Bekymringsmeldinger fra politiet

Lederen for barnevernstjenesten i den aktuelle kommunen er gjort kjent med kritikken som framkommer i denne artikkelen.

- Vi jobber nå med å følge opp de punktene som Statsforvalteren har påpekt i tilsynsrapporten, sier han.

Statsforvalteren påpeker i sin avgjørelse at kommunen er blitt varslet om fosterhjemmet gjentatte ganger.

Ifølge Statsforvalterens avgjørelse har det bodd fosterbarn på gården i flere år, og kommunen skal ha mottatt en rekke bekymringsmeldinger fra politiet.

Kommuneansatt varslet

Det var etter å ha mottatt en bekymringsmelding fra tilsynsansvarlig i kommunen og deretter en fra en privatperson, at Statsforvalteren åpnet tilsyn.

I tillegg varslet også kommunen selv Statsforvalteren om sin bekymring.

Barna på gården kommer fra andre deler av landet, og er i barneskolealder og oppover.

Statsforvalteren har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Avviser kritikken

Fosterforeldrene hevder via sin advokat John Christian Elden at de er godkjent som fosterhjem. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene av forholdene på gården.

- Det er kritikkverdig at verken kommunen eller Statsforvalteren har vært i kontakt med fosterforeldrene eller spurt dem om merknader, men tvert imot aktivt nektet dem dokumentinnsyn. De hadde da raskt fått tilbakevist påstandene, sier Elden.

Fosterforeldrene hevder ifølge ham at det ikke stemmer at barna bor i eget hus.

- De er heller ikke alene. Alle våre rom er godkjent som oppholdsrom. Vi har fem peiser og fem varmepumper i huset, i tillegg til at alle har ovn på rommet sitt.

Fosterforeldrene avviser at det er skittent hjemme hos dem.

«Fosterforeldrene spiste ikke med dem»

I Statsforvalterens avgjørelse kommer det også fram at kommunen etter et tilsynsbesøk rapporterte at barna hadde fortalt at «fosterforeldrene spiser ikke med dem, av og til fosterfar, men aldri har fostermor spist med dem. De bor i det andre huset og der får de aldri komme inn».

Fosterforeldrene avviser dette, og forteller at det skyldes at de spiser forskjellig mat.

Fosterforeldrene sier videre via sin advokat at barna får flere klær enn det som dekkes.

- I tillegg til at de får alle utgifter som bussbillett, telefon, kino og andre aktiviteter dekket, har de mulighet til å få 500 kr i ukelønn, uten store anstrengelser. Det handler om å stå opp, holde orden på rommet og dusje.

- At vi truer med at foreldrene kan miste omsorgen stemmer ikke, da vi ikke har noen innflytelse på dette, sier fosterforeldrene.

Artikkelserien er støttet av Dagbladets Stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer