Fosteret mangler hodeskalle - nektes abort

Sørstatskvinne tvinges ut av delstaten.

HARD MOTSTAND: Demonstranter i Louisianas største by New Orleans 24. juni, da Roe vs. Wade-dommen ble omgjort av USAs høyesterett. Foto: EMG/Shutterstock/NTB
HARD MOTSTAND: Demonstranter i Louisianas største by New Orleans 24. juni, da Roe vs. Wade-dommen ble omgjort av USAs høyesterett. Foto: EMG/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nancy Davis fra Louisiana har blitt informert om at fosteret hun bærer, mangler hodeskalle og ikke er levedyktig. Likevel nektes hun abort i hjemstaten, skriver den britiske avisa Independent.

Davis er gravid i 13. uke, og fikk den forferdelige beskjeden om fosteret etter ultralyd. Men fordi Louisiana er blant delstatene som har innført abortnekt, og akrani, som fosterets tilstand kalles, ikke er grunn nok til å få unntak, må hun reise ut av hjemstaten for å få inngrepet utført.

Tida er imidlertid i ferd med å renne ut for Davis, som må reise til Florida. Denne delstaten har nemlig forbudt abort etter 15 ukers svangerskap, og nå har hun bare et lite tidsvindu til å få time og ordne reisen.

Omfattes ikke

Saken er en av mange i kjølvannet av at høyesterett i USA i juni omgjorde Rode vs. Wade-dommen fra 1973, som lå til grunn for å tillate abort på landsbasis. Louisiana har en svært streng tolkning av loven, og tillater bare abort når morens liv er i fare, eller i noen tilfeller når fosteret ikke har sjanse til å overleve. Men akrani omfattes altså ikke.

Ei aktivistgruppe har saksøkt delstaten for å få omgjort forbudet, men søksmålet ble avvist i Louisianas høyesterett fredag.

I en annen, nylig sak der fosteret ikke kunne overleve, gjennomførte moren fødselen. Ifølge avisa Jezebel mistet kvinnen en liter blod under fødselen, som varte i flere timer.

USA: USA-kjenner og statsviter Hilmar Langhelle Mjelde forklarer hva fjerning av abortloven innebærer. Reporter: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

Antallet saker i kjølvannet av Roe vs. Wade-avskaffelsen på landsbasis har jevnlig fått oppmerksomhet, ikke minst fordi mange delstater blant annet ikke anser graviditet etter voldtekt for å være gyldig grunn til abort.

Svarte overrepresentert

Et annet aspekt er dødeligheten blant fattige, svarte mødre i blant annet Louisiana. Disse mødrene har ofte i utgangspunktet vanskeligere for å få ordentlig helsehjelp enn andre grupper.

Denne sammenhengen avfeies imidlertid av delstatens republikanske senator Bill Cassidy.

- Rundt en tredjedel av befolkningen vår er afrikansk-amerikanske, og afrikansk-amerikanere har høyere forekomst av dødelighet blant nybakte mødre. Så dersom man korrigerer befolkningen vår for rase, stikker vi oss ikke så mye ut som det ellers kan se ut som. Jeg sier ikke det for å minske problemet, men for å fokusere problemet der det ligger, sier han til Politico.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer