Fosterfar frikjent for voldtekt, på tross av DNA-bevis

Den 17-årige jenta kan ha ført sæden inn i kroppen selv, mener den svenske domstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 35-årig mann fra Midt-Sverige er i tingsrätten frikjent for å ha voldtatt sin 17-årige fosterdatter - på tross av at hans DNA ble funnet i hennes kropp. Retten kommer til at jenta selv kan ha ført fosterfarens sperma inn for å fabrikkere bevis, skriver Aftonbladet.

Svenske strafferettseksperter er sterkt kritiske til dommen.

- Dette er et uvanlig urimelig tilfelle, sier professor Madeleine Leijonhufvud.

- Dopet ned Den 17-årige jenta hadde bodd hos 35-åringens familie i et halvt år da hun i fjor vår anmeldte ham for voldtekt. Hun forklarte at fosterfaren hadde dopet henne ned og gjennomført samleie med henne mens hun sov.

Fosterfaren ble pågrepet, men ble løslatt samme dag, og jenta ble undersøkt av lege. Resultatet fra det svenske rettsmedisinske instituttet (Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL) forelå først flere måneder seinere, på sommeren - konklusjonen var at 35-åringens sæd var funnet i 17-åringens kropp. Han ble på ny pågrepet, og det ble tatt ut tiltale.

I retten forklarte mannen at han slet med ereksjonsproblemer som følge av depresjon, og at han dagen før voldtektsanmeldelsen hadde vært på do og «trent» på å få utløsning.

Et sakkyndigvitne fra SKL forklarte at det ikke er teknisk umulig at den 17-årige jenta har fått tak i tørkepapiret fosterfaren brukte etter orgasmetreningen, og brukt det til å lage falskt DNA-bevis.

Retten er enig, og skriver at «det er praktisk mulig at DNA-spor ble overført til fornærmede på annen måte enn gjennom seksuell omgang».

- Virkelighetsfjernt Professor Leijonhufvud mener domstolen har godtatt noe «som framstår som ganske fjernt fra virkeligheten».

- Jenta skal altså ha stått på lur utenfor badet og forstått at dette var noe hun kunne bruke, sier strafferettseksperten.

Under hovedforhandlingen bet tingsrätten seg merke i at 17-åringen endret forklaring etter at resultatet fra DNA-prøven forelå: Hun hadde vært våken under voldtekten, og 35-åringen holdt henne for munnen, slik at hun ikke skulle skrike.

Leijonhufvud sier til Aftonbladet at sprikende forklaringer er vanlige i voldtektssaker.

- I slike saker har offeret ikke et klart minne om det som skjedde, derimot kommer ulike bruddstykker av hendelsen fram etter hvert, sier hun.

Dommen er anket til hovrätten (den svenske lagmannsretten).