Fosterhjemsgården: Tre nye tilsyn

Ytterligere tre Statsforvaltere har åpnet tilsyn etter at en Statsforvalter på Vestlandet konkluderte med at en gruppe fosterbarn er ulovlig plassert på en gård. Representanter fra en av kommunene var onsdag på gården.

NYE UNDERSØKELSER: Her gjør den ene kommunen som har plassert barn på fosterhjemsgården på Vestlandet nye undersøkelser etter at Statsforvalteren konkluderte med brudd på barnevernsloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYE UNDERSØKELSER: Her gjør den ene kommunen som har plassert barn på fosterhjemsgården på Vestlandet nye undersøkelser etter at Statsforvalteren konkluderte med brudd på barnevernsloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Totalt fire Statsforvaltere har nå åpnet tilsyn mot fire forskjellige kommuner.

Det skjer etter at en Statsforvalter på Vestlandet konkluderte med at en gruppe barn er ulovlig plassert på en fosterhjemsgård i en kommune på Vestlandet.

- Vi vurderte informasjonen som framkom som alvorlig, sier en av de tre nye Statsforvalterne, som har åpnet tilsyn.

Møte på gården

Onsdag ettermiddag ankom to representanter fra en av kommunene det er åpnet tilsyn med fosterhjemsgården. De var der i to og en halv time før de forlot gården.

- Det var et helt ordinært møte, fortalte den ene representanten.

- Var det et møte med fosterforeldrene?

- Det var med alle.

Avviser kritikken

Bakgrunnen for at Statsforvalteren på Vestlandet åpnet tilsyn var flere bekymringsmeldinger, blant annet om at barna bor i et eget hus på gården mens fosterforeldrene bor i et annet, at de mesteparten av tida er uten tilsyn og at stue og kjøkken blir låst om kvelden.

Fosterforeldrene avviser kritikken (les deres forklaring her.)

Via sin advokat John Christian Elden hevder fosterforeldrene at de er godkjent som fosterhjem. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene av forholdene på gården.

- Det er kritikkverdig at verken kommunen eller Statsforvalteren har vært i kontakt med fosterforeldrene eller spurt dem om merknader, men tvert imot aktivt nektet dem dokumentinnsyn. De hadde da raskt fått tilbakevist påstandene, sier Elden.

Statsforvalteren på Vestlandet konkluderte med at barna er ulovlig plassert på fosterhjemsgården fordi gården ikke kan defineres som et fosterhjem og fordi fosterhjemmet ifølge Statsforvalteren mangler godkjenning. Statsforvalteren på Vestlandet konkluderte med at kommunen hvor fosterhjemsgården ligger hadde brutt barnevernloven og fosterhjemsforskriften.

Ifølge Statsforvalteren på Vestlandet har det bodd fosterbarn på gården i flere år, og kommunen hvor fosterhjemsgården ligger skal ha mottatt en rekke bekymringsmeldinger fra politiet.

Varslet

Barna på gården kommer fra andre deler av landet, og Statsforvalterne i fylkene barnas hjemkommuner ligger i, ble derfor varslet da Statsforvalteren på Vestlandet konkluderte med at barna var ulovlig plassert.

Samtlige tre Statsforvaltere har åpnet tilsyn mot de tre hjemkommunene som har plassert barn på fosterhjemsgården. Det viser saksdokumenter som Dagbladet har fått innsyn i.

Statsforvalterne fører tilsyn med kommunenes håndtering av fosterhjemsplasseringer. Det betyr at de undersøker om kommunene har fulgt opp barna og fosterhjemmet slik de er pålagt. Statsforvalterne har ikke undersøkt fosterhjemsgården selv, altså hvordan barna faktisk har det der, fordi det er et kommuneansvar.

Vil undersøke

En av de tre Statsforvalterne som nå har åpnet tilsyn forteller at de likevel kommer til å undersøke hvordan barna har det.

- Vi kommer til å snakke med barna, om de samtykker til det, sier fagsjefen hos Statsforvalteren.

Kommunene Statsforvalterne har åpnet tilsyn med, må nå redegjøre for fosterhjemsplasseringene av barna.

- Det er konkludert med at dette ikke er et fosterhjem. Da er det ikke en lovlig plassering lenger, sier fagsjefen hos Statsforvalteren i et fylke på Østlandet.

Kommune var på gården

Fagsjefen forteller at de allerede har begynt undersøkelsene.

- Vi har hatt møte med kommunen i vår region og har gjort en gjennomgang av saken med dem. De har nå fått en frist til å gjøre en intern kontroll, slik at liknende tilfeller ikke skal oppstå igjen, sier fagsjefen.

Dagbladet har vært i kontakt med alle de tre kommunene. To av kommunene hevder overfor Dagbladet at fosterhjemmet har vært godkjent i forkant av at de har plassert barn der.

Den tredje kommunen sier til Dagbladet at de er i dialog med Statsforvalteren i sitt fylke og at de kontinuerlig vurderer plasseringene av barna som hører til deres kommune.

Artikkelserien er støttet av Dagbladets Stiftelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer