Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fosterskader av drikkevann?

Folkehelsa vil undersøke 100 000 norske kvinner, blant annet for å se om det er sammenheng mellom klor- og humusholdig drikkevann og misdannelser hos barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I første omgang har vi startet i Hordaland med 6000 kvinner der, bekrefter lege og forsker Per Magnus i Folkehelsa overfor Dagbladet.

På et lukket møte i Norsk epidemiologisk forening i Trondheim i forrige uke presenterte Magnus funn som tyder på statistiske sammenhenger mellom høyt humusinnhold i drikkevannet (naturlig organisk materiale som gir brunaktig farge) og andelen barn født med misdannelser.

Tilbakeholden

Det ble på møtet også uttrykt betenkeligheter over at funnene ble offentliggjort.

- Jeg anmodet om en viss tilbakeholdenhet i omgangen med de statistiske funnene fordi jeg mente vi ikke hadde tilstrekkelig materiale, på sammenhengen mellom medfødte misdannelser og fargetallet i vann, til å trekke sikre og entydige konklusjoner, sier Magnus til Dagbladet.

- Men du bekrefter at det kan være sammenheng mellom medfødte misdannelser og vann med høyt humusinnhold?

- Ja, det gjør jeg. Men, og her er det foreløpig et stort men: Funnene betyr ikke at vi kan utelukke andre faktorer i årsak-virkning-forholdet.

- Viktig med klor

Dagbladet skrev søndag om de finske undersøkelsene som avslører at kombinasjonen av mye klor og humus i drikkevannet kunne lede til kreft og misdannelser.

Folkehelsa presiserte i en pressemelding i går at de ser det som viktig at nåværende praksis med klordesinfisering av drikkevann opprettholdes, for å hindre at smittsomme sykdommer spres via drikkevann.

Men feilaktig bruk av klor i større mengder og før humusfjerning kan danne såkalte kloreringsbiprodukter. Disse kan representere en forhøyet kreftrisiko. Folkehelsa hevder at norsk drikkevann har svært lave verdier av slike kloreringsbiprodukter.

Hele Norges coronakart