Fotavtrykk kan felle morderen

Fotspor kan felle Dereka Maria Mikulas drapsmann. Inne i boligen er det funnet såleavtrykk som trolig stammer fra en eller flere ukjente personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Etterforskerne setter stor lit til de tekniske sporene i saken. Politiet har beslaglagt skoene til et titall personer for å sammenlikne disse med avtrykk funnet i tomannsboligen i Son sentrum.

Dagbladet får opplyst at det er funnet en rekke fotavtrykk inne i boligen. Flere av avtrykkene er sikret i nærheten av der Dereka ble funnet. Ifølge kilder er det stort håp om at minst ett av de mange avtrykkene på åstedet stammer fra en ukjent person.

Beslaglagt sko

Samtidig som de taktiske etterforskerne nå systematiserer og dobbeltsjekker vitneforklaringer, jobber Rettsmedisinsk institutt og laboratoriet på Kripos i Oslo på spreng med de omfattende tekniske sporene i drapsgåten. Håpet er at sporene kan knytte en drapsmann til ugjerningen.På åstedet er det sikret en rekke såleavtrykk. Flere, blant andre vennene som fant Dereka, og de som var på åstedet før kriminalteknikerne begynte den omfattende jobben, har allerede gitt etterforskerne såleavtrykk. Politiet har også beslaglagt sko.

Etter det Dagbladet får opplyst, ble det funnet flere avtrykk rett ved den drepte 16-åringen. Enkelte avtrykk ble funnet sammen med blod fra den drepte.

Ekspertene jobber nå på spreng med å analysere det de mener er avtrykk satt av ukjente personer.

Har sikret spor

Politiet har sikret seg flere biologiske spor, blant annet hår, hud, og blod. Opptil 30 personer har avgitt frivillig DNA-test. Også her er det en omfattende prosess med å skille ut de som var på åstedet, og en eventuell DNA-profil fra en ukjent person. Dersom etterforskerne sitter med en ukjent DNA-profil og klarer å matche den med noen, har vedkommende et usedvanlig stort forklaringsproblem.Kriminalteknikerne har videre sikret en rekke fingeravtrykk. Også her foregår det nå en omfattende utelukkelsesprosess.

Politiet gikk søndag ut og etterlyste personer Dereka kan ha truffet på Internett. De var spesielt interessert i hvem hun har sendt og fått e-post fra via sin Hotmail-konto.

Sju personer har nå meldt seg og sagt de har hatt kontakt med 16-åringen på Internett. Disse vil nå bli avhørt.

- Men vi har fortsatt ikke noen opplysninger om at hun hadde avtalt et møte med noen hun hadde truffet på nettet. Ut fra analysene så langt er det heller ikke noe spesielt med avdødes datamaskin, sier politiadvokat Knut Inge Stavang ved Follo politidistrikt.

Dereka hadde tre e-postadresser: en privat, en på skolen og en Hotmail-adresse. Hun hadde lagt ut minst én annonse på et kontaktsted.

210 avhør

Politiet vil fortsatt ikke kommentere tekniske funn fra åstedet. Politiadvokat Stavang sier at det er et stort persongalleri i saken.

- Vi har foretatt 210 avhør, og det sier seg selv at vi har en omfattende jobb foran oss. Vi sjekker nå alibiet til en rekke personer. Dette er et arbeid som tar tid. Slik det ligger an nå, blir dette en omfattende etterforskning. I noen saker må man gå den tunge og omfattende veien, sier Stavang.

AVTRYKK: Politiet har allerede beslaglagt en rekke sko. De sammenlikner nå såleavtrykkene satt av venner og andre som var på åstedet, med avtrykk funnet i tomannsboligen. Dette for å luke ut de som har vært på åstedet etter drapet.