Fotavtrykkene «frikjenner» de siktede

Nok et teknisk bevis slår ut til fordel for de siktede i trippeldrapssaken. Fotavtrykk fra åstedet stemmer ikke med alle skoene som er beslaglagt hos de siktede. Det sa ikke politiet i fengslingsmøtet fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminalteknikerne fant flere fotavtrykk på åstedet, både inne i huset og utenfor boligen. Det er et av politiets viktigste tekniske funn. Etterforskerne håpet at de skulle klare å knytte avtrykket til en eller flere av de siktede.

Da politiet arresterte Kristin Kirkemo (26), Lars Grønnerød (41), Per Kristian Orderud (45) og hans kone Veronica Orderud (27), ble alle sko som ble funnet under ransaking beslaglagt. På Kripos' laboratorium har politiet tatt avtrykk av skoene, og sammenliknet dem med avtrykkene funnet på åstedet.

- Samtlige sko som ble beslaglagt hos de fire siktede er nå undersøkt, og konklusjonen er at de ikke stemmer med avtrykk på åstedet, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt.

Politi-nederlag

På spørsmål om ikke dette er et nytt stort nederlag for politiet, svarer Tronier: - Jeg bruker ikke slike ord, verken seier eller nederlag.

Han påpeker at politiet ikke kan være sikre på at fotavtrykkene stammer fra gjerningsmannen.

Men etter det Dagbladet erfarer, har politiet hele tida jobbet ut fra den teorien.

Tronier mener at konklusjonen om fotavtrykket ikke utelukker noen av de fire siktede som gjerningsmann.

- De har hatt god tid til å kvitte seg med ting før de ble pågrepet, sier Tronier. Han vil ikke røpe hvilken skotype politiet sitter med avtrykk av.

Bommet på DNA

Det er bare én uke siden politiet gikk på en tilsvarende smell i forhold til de tekniske bevisene. Det ble nemlig funnet et biologisk spor - enten blod eller spytt - på åstedet. Derfor ble det tatt blodprøver av de fire siktede.

Etter å ha sammenliknet DNA-profilene med funnet på åstedet, konkluderte Rettsmedisinsk Institutt med at det biologiske sporet ikke stammet fra noen av de fire siktede.

Resultatet av DNA-analysene fikk forsvarerne til å slå fast at gjerningsmannen må være en ukjent femtemann. Advokat Cato Schiøtz er nå enda mer sikker på dette.

- Mangelen på objektive bevis mot ekteparet Orderud begynner å bli problematisk for politiet, sier Schiøtz.

Da Dagbladet kontaktet ham i går kveld, var han ukjent med konklusjonen om fotavtrykkene.

Mangler bevis

- Jeg er veldig overrasket over at dette ikke ble lagt fram på fredagens fengslingsmøte. Jeg vil undersøke med politiet når de har fått vite resultatet av undersøkelsene, sier Schiøtz.

Schiøtz sender i dag et støtteskriv til lagmannsretten. Her vil han argumentere for hvorfor han mener at lagmannsretten må løslate hans klient.

Etter å ha blitt informert om resultatet av skoundersøkelsene, sier Schiøtz at han vil gjøre et stort poeng ut av dette overfor lagmannsretten.

Etter det Dagbladet erfarer, skal politiadvokat Tom Danielson under fengslingsmøtet på fredag på nytt ha framstilt Per Kristian Orderud som hovedmannen i saken.

Dette begrunnet politiadvokaten med at Orderud mangler alibi, og at han skal ha fått overlevert våpen fra Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød. Våpnene er av samme kaliber som ble brukt under trippeldrapet. Politiets store problem er at de ikke har et eneste teknisk bevis mot Per Kristian Orderud.

<B>SKOBESLAG:</B> Under ransaking på Orderud gård beslagla politiet sko fra Kristian og Veronica Orderud. Men fotavtrykk på åstedet stemmer ikke med de beslaglagte skoene.