Fotball for livet

Navn: Helge Søvdsnes Alder: 62 Yrke: Ungdomsarbeider

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I klubblokalene til Mathare United, midt i Nairobis slumstrøk, henger en ti år gammel, håndskrevet plakat: Det fins ikke problemer, bare utfordringer. Under utsagnet står signaturen til Helge Søvdsnes. Han har nettopp pensjonert seg fra jobben som ungdomssekretær i Norges Fotballforbund. Og reiser om kort tid ned til Kenya for å bli der.
  • Nå skal han daglig befatte seg med det fotballeventyret han var med på å skape. Et sosialt eksperiment som har ført til at flere tusen slumbarn i dag har fått mat, skolegang og trygghet gjennom leken med lærkula. Og som også har skapt kenyanske landslagsspillere. Spillere som jobber som sosialarbeidere når de ikke scorer mål.
  • - Krangelen mellom landslagsspillerne og Fotballforbundet er et bilde på vårt samfunn. Hver generasjon er blitt mer og mer kravstor, sa han til Dagsavisen forleden. Og viste til den enkle betraktning at hvis du tjener mer på ei uke enn hva folk flest gjør gjennom et helt liv, så berører det ditt sinn og ditt livssyn.
  • Og likevel springer begge disse virkeligheter ut av kjærlighet til fotballen. Til Dagboka sier Søvdsnes: - Vi stilte oss det samme spørsmålet i Fotballforbundet på slutten av 70-tallet. Skal vi for alltid tape 2- 0 for svenskene eller skal vi en dag klare å slå dem? Altså ble konklusjonen: Det fins ikke problemer, bare utfordringer.
  • Og selv om devisen gir større mening i Nairobi enn på Ullevaal, er han glad for den utvikling og den suksess norsk fotball har hatt. Og han vil ikke kritisere landslagsspillerne han i sin tid tok imot som usikre kalver på forbundets rekrutteringslag. Men han tar gjerne med seg en Tore André Flo og en Ole Gunnar Solskjær ned til Afrika, slik at de kan se hva fotballen virkelig kan bety.
  • Der truer ikke kjendisinvestorer med å trekke sine børstjente kroner ut av klubben fordi den ikke gjør som investorene sier, slik tilfellet er i Vålerenga. I Mathare er ei 16 år gammel jente valgt av samtlige gutter og jenter som deltar, til å lede utviklingen av klubben. Og der gir fotballen alt til dem som intet har: En sjanse til å overleve fattigdommen og skape seg en trygg tilværelse.
  • - Her hjemme er vi i ferd med å ta ansvaret fra ungdommen. Vi må gi dem ansvar i stedet, sier Søvdsnes. Og understreker at vi er fullt og helt avhengige av frivilligheten i idrettsarbeidet. Dessuten hindrer sportslig lek og utfoldelse flere titusener av barn i å drive gatelangs. Derfor vil han gi dem leken tilbake, før alvoret og pengejaget tar fra dem hele moroa.