Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fotball og rettigheter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Årets Norway Cup-arrangement har etterlatt et stort dilemma: Av de 23 på fotballaget Freetown Vikings reiste bare en trener og seks spillere tilbake til hjemlandet. Ti er savnet, seks har søkt om politisk asyl i Norge. Laget er skapt av Flyktningerådets Svein-Arne Laukli for å gi ungdommene en anledning til å komme ut fra fattigdommen og for en stakket stund oppleve idrettsglede og treffe jevnaldrende fra andre land.
  • Sierra Leone er verdens fattigste land og herjet av en rå og blodig borgerkrig. Likevel skal Laukli før avreisen ha fortalt spillerne at det var nytteløst å søke asyl i Norge. Han fikk dem også til å underskrive en erklæring om at de ikke skulle finne på noe slikt.
  • Selv om han nok tenkte på landets framtidige deltakelse i Norway Cup og på den positive virkningen slike årvisse besøk i Norge måtte ha, er det UDI som denne gang ser saken klarest, så vel juridisk som menneskelig. Det hører ingensteds hjemme å avkreve barn og ungdom et løfte om ikke å skulle få sine rettigheter prøvet.
  • Ansatte fra UDI påpekte her i avisa i går at ingen er sendt med makt fra Norge tilbake til Sierra Leone, at avtalen med Laukli ikke er verdt papiret den er skrevet på, at Flyktningerådet kan ha brutt vergemålsloven ved å be mindreårige om å skrive under en kontrakt og at UDI kan ha hatt plikt til å informere spillerne om deres rettigheter.
  • De sju som reiste tilbake, ble de siste dagene holdt under oppsikt av Securitas. NOAS fryktet at de ble presset til å reise, men fikk vite at de dro frivillig. Mistanken viser likevel hvilke dilemmaer et arrangement som Norway Cup står overfor i en verden der skillet mellom rike og fattige land blir stadig større. Hvis det blir forbeholdt spillere fra rike, hvite land, blir arrangementet verre enn en karikatur.
  • De UDI-ansatte har påpekt hvilke rettigheter spillerne har etter norsk lov. Det skal de ha ros for. Vi kan ikke innføre forskjellige lover for Norway Cup-spillere og folk som tar seg hit på andre måter. Heller ikke kan vi nekte folk fra verdens fattigste land å få asylsøknadene individuelt behandlet. Men det store globale problemet denne hendelsen er et symptom på, kan ikke Norge løse alene.