Fotball viktigere enn nobelpris

Bare to av Irans konservative aviser valgte å trykke bilder av nobelprisvinneren Shirin Ebadi da hun mottok nobelprisen i Oslo uten hodeplagg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men nyheten om at en iransk fotballspiller i Tyskland er kåret til årets fotballspiller i Asia, dominerte alle forsidene i Irans aviser og overskygget onsdagens nobelseremoni.

Den engelskspråklige reformvennlige Iran News hadde fotballnyheten over nesten hele forsiden torsdag, mens et lite bilde av en barhodet Ebadi var gjemt unna nederst på siden.

Også nyheten om det historiske møtet mellom president Mohammed Khatami og Egypts president Hosni Mubarak på informasjonstoppmøtet i Genève bidro til å skyve Ebadi til side.

Skrekk og advarsel

Jomhouri-Eslami og Kayhan var de to eneste konservative avisene som trykket bilde av den barhodede nobelprisvinneren, åpenbart til skrekk og advarsel over at hun våget å utfordre det konservative presteskapet. De var også indignert over sjekken på 1,4 millioner dollar hun får.

«Tolv milliarder rials til Shirin Ebadi-kontoen» ropte overskriftene ut etter at Ebadis advokat hadde opplyst at hun ville gi pengene til menneskerettighetsgrupper i Iran.

Jomhouri-Eslami var også forarget over opptredenen til en tradisjonell kurdisk gruppe under seremonien i Oslo Rådhus fordi gruppa inkluderte en kvinne som sang solo, noe som er forbudt i den islamske republikken.

Kayhan noterte fortørnet at Ebadi hadde tatt en mann i hånden da hun mottok prisen fra lederen av Nobelkomiteen, Ole Danbolt Mjøs.

De øvrige tre konservative avisene i Iran ignorerte prisutdelingen i Oslo fullstendig.

Lav reformprofil

Selv de reformorienterte avisene valgte å holde en lav profil. De husker godt oppstyret etter at Ebadi opptrådte uten hodeplagg foran kameraene i Paris da hun mottok nyheten om at hun hadde vunnet fredsprisen i oktober.

Etemad omgikk all kritikk ved å trykke et arkivbilde av Ebadi med skaut ved siden av fotballspilleren Mehdi Mahdavikia under overskriften «To priser, to prestasjoner for Iran».

Yas-e-No trykket et oversiktsbilde av seremonien, mens Shargh hadde et nærbilde av Ebadis diplom. Ashti på sin side løste problemet ved å trykke et bilde av Mjøs som gir Ebadi prisen, men beskåret slik at Ebadi ikke kom med i det hele tatt.

Bred dekning av talen

Derimot brakte den reformvennlige delen av pressen bred dekning av talen til Ebadi der hun avviste at det er noen motsetning mellom islam og menneskerettighetene.

«Det er ikke noe alternativ til å respektere menneskerettighetene,» var overskriften som Yas-e-No hentet fra talen.

Den regjeringseide reformorienterte avisa Iran trakk fram Ebadis kritikk av USA for å ha krenket folkeretten og menneskerettighetene etter angrepene mot New York og Washington 11. september 2001.

Men som en liten konsesjon til de kompromissløse kretsene beskyldte avisa også Mjøs, som hyllet Ebadi som en forsvarer av menneskerettighetene og et symbol for demokrati i Iran, for å ha nære forbindelser til «sionistiske kretser».

(NTB-AFP)