STÅR FAST: Fotballaget Fart fra Hamar har vært på Dana Cup. Nå står de fast i fergeterminalen i Frederikshavn. Foto: Øystein Kristiansen
STÅR FAST: Fotballaget Fart fra Hamar har vært på Dana Cup. Nå står de fast i fergeterminalen i Frederikshavn. Foto: Øystein KristiansenVis mer

Fotballag manglet pass: Måtte vente to timer for å komme seg på ferga

- Kritisk å stå her i 40 varmegrader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotballaget Fart fra Hamar har denne uka deltatt på fotballcupen Dana Cup i Danmark, og fikk seg et realt sjokk da de kom til fergeterminalen i Frederikshavn, for å sette snuta hjemover med ferga Stena Saga til Oslo.

- Vi kom hit klokka åtte i dag tidlig, og ferga skulle opprinnelig gå kvart over ni. Nå står vi fortsatt her, og venter på en avklaring, sier lagleder Øystein Kristiansen til Dagbladet like før halv ti.

Mangler pass Årsaken er at norske myndigheter i løpet av natta har innført strengere innfartsregler.

På reise i de skandinaviske landene mellom er pass egentlig ikke nødvendig, men de nye føringene fra politiet gir andre instruksjoner.

Reglene betyr også at norske borgere må ha med seg pass, førerkort eller bankkort med bilde ved reise til naboland som Sverige og Finland fordi de må ha det med seg ved innreise tilbake til Norge.

-Vi sto i to timer uten informasjon. Da slapp vi gjennom. Vi har fortsatt ingen informasjon fra Stena Line på hva som har foregått, sier Kristiansen som nå endelig har kommet seg på båten med fotballaget.  

Han opplyser at de omsider kom seg av gårde rundt halv elleve i formiddag.

Men bankkort med bilde holdt tydeligvis heller ikke for Øystein Kristiansen og resten av fotballaget til å begynne med.

- Dette er jenter fra 13-17 år og alle har bankkort. Det har ikke hjulpet. Noen av oss har til og med kopi av passene våre, men vi slipper ikke gjennom.

Laget sto fast i avgangsterminalen i Frederikshavn, og slipper ikke gjennom innsjekkingen på båten.

- Alle som ikke har pass, er tatt til side. Jeg tror det dreier seg om rundt hundre personer, og det er også flere andre fotballag. Til slutt fant dem vel ut av oss nordmenn med norsk ID skulle få komme på, sier han.

Ikke noe vi kan gjøre Han sier de fortsatt venter på en avklaring og at rederiet har gitt beskjed om at noe skal skje etter hvert.

- Nå står vi inne i terminalen og det er veldig varmt. Vi har ikke fått noen avklaring enda, sier han.

Han sier de ikke hadde tenkt på et slikt scenario i det hele tatt.

- Du tenker jo ikke på å ta med pass. Det er jo lov å reise de skandinaviske landene mellom uten pass, sier Kristiansen.

- Passreglene gjelder hundre prosent av de som skal inn i Norge. Fotballaget har ikke pass. Vi vet ikke hva vi skal gjøre, men vi kan ikke slippe dem på ferga nå, sier Jesper Waltersson, informasjonsanvarlig i Stena Line.

Han beklager at det er sånn, men sier ferga vil gå som normalt, uten passasjerene som ikke har pass.

- Det er kjedelig, men sånn er det. Den ferga går som normalt. Da går det uten nordmenne uten pass. Hundre prosent krav. Det er ingenting vi kan gjøre, vi må bare beklage, men det er sånn det er. Vi må følge norske myndigheters bestemmelser. Vi får heller forsøke å hjelpe dem med en annen løsning, sier Waltersson.

Pass eller førekort I det siste oppdaterte rådet fra politiet som ble lagt ut på politiets nettsider fredag kveld, heter det at delvis kontroll på indre Schengen-grenser gjør at nordiske borgere som skal ut og reise, må ha med pass eller førerkort, mens EU-borgere som skal ut og reise må ha med pass eller godkjent identitetskort.

Ifølge det svenske politiet gjelder kravet om pass fra og med natt til lørdag til og med mandag 28. juli.

De andre EU-landene er varslet av Norge om endringene.