Fotballblogg slaktet korrupsjonsavsløringene om fotball-VM i Qatar

Qatars egen PR-guru sto bak.

PR-GURU: Alastair Campbell har drevet PR-arbeid for at VM i 2022 skulle legges til Qatar. Han står bak et oppsiktsvekkende blogginnlegg som forsøkte å slå beina under korrupsjonsavsløringer om mesterskapet. Foto: AFP / NTB scanpix
PR-GURU: Alastair Campbell har drevet PR-arbeid for at VM i 2022 skulle legges til Qatar. Han står bak et oppsiktsvekkende blogginnlegg som forsøkte å slå beina under korrupsjonsavsløringer om mesterskapet. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): The Sunday Times har i år avslørt en rekke høyst diskutable forhold rundt tildelingen av VM i 2022 til Qatar. Via en kilde internt i FIFA har avisa fått tilgang til tusenvis av dokumenter som skal vise pengeoverføringer, bestikkelser, snodige vurderinger og kameraderi.

En rekke medier verden over kastet seg over avsløringene, det gjorde vi også her i Dagbladet. Men noen valgte heller å så tvil om det som kom fram. Den lite omtalte men svært profesjonelt utformede bloggen The Pressing Game var blant disse.

Nå avslører britiske Channel 4 News at det ikke var tilfeldig at bloggen kritiserte korrupsjonavsløringene om Qatar-VM. Flere innlegg var nemlig forfattet av PR-folk som var engasjert av emiratets VM-stab.

PR-guru Både den velkjente PR-guruen Alastair Campbell og sønnen hans Rory har skrevet for fotballbloggen.

Inntil nylig satt Alastair Campbell i det såkalte strategirådet i PR-selskapet Portland Communications - som igjen var hyret inn av Qatar.

Campbell den eldre har lenge vært en kontroversiell person i Storbritannia. Han var statsminister Tony Blairs presse- og mediesjef, og er berømt og beryktet for sitt virke i PR-bransjen.

«Ikke-sak» Alastair Campbell innrømmer at han har skrevet for The Pressing Game da han jobbet for Portland, men mener Channel 4s oppslag er en «gigantisk ikke-sak».

- Bloggen ble opprettet av en tidligere ansatt, og våre IT-folk bisto med litt teknisk hjelp. Men Portland driver ikke siden, og den er ikke del av vårt arbeid for regjeringen i Qatar.

Qatar-VM har tidligere benyttet et omdiskutert annet PR-byrå, slik Dagbladet omtalte i fjor.

Gransker Den amerikanske advokaten Michael Garcia har nylig avsluttet sin omfattende granskning av FIFA.

Garcia har en imponerende CV, men det er hevdet at han ikke har gått dypt nok inn i materien - eksempelvis har Sunday Times' FIFA-journalister gjentatte ganger på Twitter hevdet at Garcia ikke har vist noen interesse for den enorme dokumentasjonen de sitter på.

FEIRER: Qatar gratuleres med seieren under VM-trekninga i Zurich i 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix
FEIRER: Qatar gratuleres med seieren under VM-trekninga i Zurich i 2012. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Garcia har også møtt motbør innad i FIFA - seinest da han nylig, noe overraskende, erklærte at han ønsket at granskningsrapporten han står bak skulle bli offentlig kjent.

Sikker FIFA har tatt til orde for hemmelighold av rapporten, og enkelte ventet at Garcia ville støtte dette. I stedet sa Garcia at han ville publisere innholdet i rapporten.

Emiren av Qatar har hevdet seg helt sikker på at landet får beholde det omdiskuterte mesterskapet i 2022.

Dagbladet har tidligere forsøkt å få en kommentar fra Garcia angående enkelte FIFA-relaterte forhold, men Garcia har ikke ønsket å si ett ord.

GRANSKER: Michael Garcia. Foto: AP / NTB scanpix
GRANSKER: Michael Garcia. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer