Fotballen styrer Bondevik

Skreddersyr statsminister Kjell Magne Bondevik sine reiser og offisielle plikter med Molde Fotballklubbs kamper? Bondeviks møteplan sammenfaller denne uka med to viktige kamper for Molde. Hans lidenskap for fotball er viden kjent, men nå får han kritikk av opposisjonspolitikere for sine fotballreiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag er statsminister Kjell Magne Bondevik å se på Molde stadion der han skal overvære Moldes kamp mot Viking.

I morgen ettermiddag tar han seg en snartur til Oslo for å delta i KrFs valgvake.

Tirsdag ivaretar han sine statsministeroppgaver, men allerede onsdag er han tilbake i Molde. At hjemmelaget møter Porto i sin første Champions League-kamp er neppe noen tilfeldighet. Bondeviks reise til hjembyen får imidlertid et offisielt preg ettersom han torsdag morgen har avtalt et møte med fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Så tar Bondevik seg fotballferie i noen dager. Men får han det som han vil, sitter han på tribunen når Molde spiller sin andre Champions League-kamp i Madrid den 21. september. Norges diplomatkorps i Madrid arbeider nå med å skaffe Bondevik et på-kort-varsel-møte med Spanias statsminister José Maria Aznar. Dersom de greier den biffen, kan Bondevik reise fra FNs åpningssesjon i New York til Spania i embets medfør.

- Utmerket profilering

Molde Fotballklubbs daglige leder, Snorre Strand, er svært oppsatt på å få med statsministeren på så mange bortekamper som mulig i Champions League. Han ser på dette som en utmerket mulighet til å profilere klubben utad.

- Vi setter veldig stor pris på at han blir med oss. Han er tross alt landets statsminister, og dessuten er han Molde-gutt og en svoren tilhenger. Det gir klubben internasjonal anseelse når vi kan ha med statsministeren som supporter. Slike ting har betydning i utlandet, sier Snorre Strand, og legger til:

- Den spanske ambassaden regner med at Bondevik kommer til Madrid. Jeg har forstått det slik at det passer, men det avhenger litt av hans program framover. Vi skal prate med statsministeren, folk fra Molde kommune og forhåpentligvis Kjell Inge Røkke i forbindelse med søndagskampen. Da får vi avklart en del praktiske ting.

Statssekretær Gunnar Husan bekrefter at statsminister Bondevik har lyst til å se kampen i Madrid, og at de nå arbeider med å få til et møte med den spanske statsministeren José Maria Aznar.

- Spaniaturen avhenger av at det blir et politisk program. Når jeg snakket med Bondevik om dette i dag sa han turen er helt avhengig av at det blir et besøk med den spanske statsministeren. Dette blir avklart over helga, sier Husan.

- Planlegger Bondevik å delta på flere av Moldes kamper i Champions League?

- Hjemmekampen mot Porto på onsdag er den eneste som er sikker, men jeg vet at folka i Molde gjerne vil ha ham med til Madrid.

Samme prosedyre

Stort sett har ikke Bondevik problemer med å komme seg på Moldes hjemme- og bortekamper ettersom de legges til helgene. Da kan det passe seg for en politiker å reise rundt for å se nærmere på land og folk - og kombinere det med en hyggelig ettermiddag på tribunen.

Hittil har ingen politikere kritisert denne reisevirksomheten, men det har vært tilfeller der politikerkolleger har ristet litt på hodet. Det ble vitset mye om Bondeviks kvaler foran fotball-VM i Frankrike i fjor.

Han greide imidlertid å kapre en avtale med Frankrikes statsminister Lionel Jospin. Slik gikk det til at han fikk seg en tur i embets medfør til Frankrike som lå tett opptil det norske landslagets kamp mot Marokko.

Også som statsråd i andre regjeringer greide Bondevik å få lagt inn møter på steder der det ble spilt viktige kamper. Mest kjent er en hendelse fra 1990 da han som utenriksminister i Jan P. Syses regjering sørget for å få lagt et utenriksministermøte til Roma under VM i fotball. Det snakket han om lenge etterpå.

<B>MOLDE-SUPPORTER: Statsminister Kjell Magne Bondevik er en ihuga Molde-supporter, men får kiritikk for å fikse møter tett opp til kamper han vil se.