Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fotballforbundet granskes

Likestillings- og diskrimineringsombudet gransker Norges Fotballforbund (NFF) for brudd på diskrimineringsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka skal Lyns nigerianske duo Chinedu Ogbuke og Ezekiel Bala ankomme Oslo. Med det skaffer klubben seg et luksusproblem: Enten må en av de to, eller australske Dylan Macallister, se kamper fra tribunen utover høsten.

Laget kan nemlig ikke ha flere enn to spillere fra land utenfor EU/EØS i hver kamptropp.

- Sannsynligvis er NFFs regelverk i strid med norsk lov, sier Lars-Jørgen Kihlberg Olsen.

Han avsluttet nylig sitt jusstudium med en 69 sider lang spesialoppgave hvor han ser Norges Fotballforbunds kampreglement i lys av den norske diskrimineringsloven av 1. januar 2006. Konklusjonen i oppgaven er ikke positiv for NFF.

-  Dersom noen tar den belastningen det er å gå til sak mot NFF, så vil de sannsynligvis vinne, spår Olsen. Likestillings- og diskrimineringsombudet tok umiddelbart fatt i saken da Dagbladet ba om deres kommentar.

-  Ut fra dine opplysninger er dette en sak vi har bestemt oss for å undersøke. Saken er svært interessant sett opp mot diskrimineringsloven, som vi er satt til å håndtere, sier presserådgiver Ingrid Dåsnes.

-  Vi vil derfor vente med å gi noe syn på saken til vi har innhentet de nødvendige forklaringer fra blant annet NFF, sier Dåsnes.

Tunisier på tribunen

OMSTRIDT: NFFs regelverk kan være i strid med norsk lov, og ramme spillere som Lyns Ogbuke. Her er han i kamp mot Vålerengas Ronny Johnsen i oktober i fjor. Foto: SCANPIX
OMSTRIDT: NFFs regelverk kan være i strid med norsk lov, og ramme spillere som Lyns Ogbuke. Her er han i kamp mot Vålerengas Ronny Johnsen i oktober i fjor. Foto: SCANPIX Vis mer

I fjor måtte Lyn begrense bruken av sine nigerianske giganttalenter, et problem de igjen får i fanget når Bala og Ogbuke kommer til hovedstaden. Lillestrøm har måttet plassere Kasey Wehrman (Australia) og Khaled Mouelhi (Tunisia) på tribunen i hver sine kamper. Bare en av dem kan spille så lenge kanadiske Olivier Occean er spissvalg.

I diskrimineringsloven heter det at «Direkte og indirekte diskriminering på grunn av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion eller livssyn er forbudt.» Det uttrykkes også direkte at det er forbudt å gi instruks om å diskriminere.

Det er i hovedsak nettopp dette Kihlberg Olsen mener NFF gjør.

-  NFFs kampreglement er en instruks om å avstå fra å benytte mer enn to fotballspillere med statsborgerskap fra et land utenfor EU/EØS, sier han.

-  Innsnevring

Han påpeker at loven generelt sett ikke gir beskyttelse mot diskriminering på bakgrunn av statsborgerskap, noe som framgår av forarbeidene. Kihlberg Olsens konklusjon er at loven likevel er ment å beskytte de spesielle arbeidsforholdene som utenlandske fotballspillere er i.

-  Spillere som allerede har fått ja til å jobbe i Norge, og dermed har lovlig opphold og gyldige kontrakter med sine klubber, opplever å få sin yrkestilgang innsnevret gjennom NFFs lover. Og kan en bedrift eller organisasjon innsnevre yrkestilgangen uten hjemmel i myndighetenes øvrige regelverk? Sannsynligvis ikke.

-  Merkelig

Det er vanlig praksis i europeisk fotball at klubbene må begrense bruken av spillere fra land utenfor Europa. I Norge økte man antallet fra én til to spillere foran 2001-sesongen.

Men ifølge Kihlberg Olsen er den generelle lovgivningen i Norge annerledes, spesielt nå som diskrimineringsloven er trådt i kraft.

-  Norges lover skiller seg en del ut fra andre land, sier han.

-  EU-landenes regelverk stiller bare krav til at man ikke skal diskriminere EU-borgere. Hos oss skilles det ikke mellom EU-borgere eller andre. Ingen som har lovlig opphold i Norge, skal diskrimineres.

- Det NFF gjør kan sammenliknes med at en dagligvareforretning skal ansette folk, men til en hver tid bare får lov til å bruke to personer på jobb med opprinnelse fra land utenfor EU/EØS. Alle vil synes det er en merkelig ordning.

Han er klar over at NFF med sitt kampreglement søker å beskytte norske spillere.

- Men det argumentet er jo bortfalt etter at det er blitt fastslått fri flyt også blant fotballspillere innad i EU/EØS-området. I dag kan et tippeligalag bestå av 11 polakker, 11 grekere eller 11 svensker. Men ikke mer enn to fra Australia eller Afrika. Det er merkelig.

- Hva håper du å oppnå med oppgaven din?

-  Håpet er å starte en debatt på dette. Og at det faktisk er noen som finner dette interessant, og prøver disse reglene for retten - selv om det sikkert vil være en belastning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling