HELDIGE: Fotballaget Fart var blant de heldige som kom med, men 30 kom seg ikke til Norge på ferga i dag, selv om de hadde billetter. Foto: Øystein Kristiansen
HELDIGE: Fotballaget Fart var blant de heldige som kom med, men 30 kom seg ikke til Norge på ferga i dag, selv om de hadde billetter. Foto: Øystein KristiansenVis mer

Fotballjentene var så heldige å komme tilbake til Norge - men 30 personer kom aldri på ferga

Selv om politidirektoratet instruerte rederiet direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det brøt ut full forvirring da opplysningene om generelt ID-krav for å komme inn i Norge, kom i dag tidlig.

Blant annet ble fotballaget Fart stående i terminalen i havna i Frederikshavn fordi de ikke hadde pass med seg. Etter over to timers venting kom de omsider på båten, men det var først etter direkte instruks fra norsk politi om at rederiet ikke hadde anledning til å nekte de reisende fra Danmark adgang til båten.

30 kom aldri med Fotballaget kom med til slutt, etter direkte instruks fra Politidirektoratet etter Dagbladets sak.

Men 30 personer kom aldri med på ferga de hadde bestilt billett til.

- Vi hadde 30 stykker som ikke kom med, sier informasjonsansvarlig i rederiet Stena Line, Jesper Waltersson til Dagbladet.

- Var dette nordmenn?

- Jeg tror majoriteten var nordmenn, sier Waltersson.

- Hva er årsaken til at de ikke kom med?

KOM IKKE MED: 30 passasjerer kom aldri med Stena Saga fra Frederikshavn. Flesteparten av disse er trolig norske. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
KOM IKKE MED: 30 passasjerer kom aldri med Stena Saga fra Frederikshavn. Flesteparten av disse er trolig norske. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

- Det er fordi de ikke hadde pass eller ID-kort.

- Hva skjer med disse passasjerene nå?

- Vi får forsøke å hjelpe dem på best mulig måte. Vi har en ferge fra Frederikshavn til Gøteborg, det er muligens mulig å reise den veien. Ellers må vi forsøke å booke om til ferga i moren tidlig. Om de blir booket om må vi se på betalingsløsninger. Det må vi løse på en måte, sier Waltersson.

«De skal med på ferga» Seksjonssjef i Internasjonalt politisamarbeid, Jon Ståle Stamnes, opplyser til Dagbladet at norsk politi måtte ta noen ringerundet i dag tidlig.

- Vi var naturligvis informert om dette, og var involvert med å få de om bord. Vi ringte rederiet Stena Line og fortalte at dette er feil. «De skal med på ferga», sier seksjonssjef i Internasjonalt politisamarbeid Jon Ståle Stamnes til Dagbladet.

Stamnes forteller at kapteinen om bord på Stena Saga skar gjennom og tok med blant annet fotballaget.

- Vi ringte også lagelederen for fotballaget og sørget for at de hadde kommet om bord på ferga. At kapteinen tok tak var helt riktig her, sier Stamnes.

Full forvirring Stamnes forteller at politiet er forpliktet til å varsle EU-kommisjonen, Schengen og offentligheten når de setter i verk tiltak for å begrense adgangen til Norge.

- Vi varsla EU og politiet i går. Forvirringen her kommer nok fordi andre har satt i gang tiltak. Poenget er at vi skal varsle de andre om at vi kan kontrollere fergene når de ankommer Norge, sier han.

GA ORDRE: Politidirektoratet ga ordre om at fotballaget skulle med, selv om de bare hadde bankkort. Alle var ikke like heldige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
GA ORDRE: Politidirektoratet ga ordre om at fotballaget skulle med, selv om de bare hadde bankkort. Alle var ikke like heldige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Kommunikasjonssjef i Sjøfartsdirektoratet, Dag Inge Aarhus, sier de ikke legger føringer på kontrollene gjort av de enkelte rederiene.

- Vi er ansvarlig for å koordinere den maritime sikkerheten. Den ble justert opp til nivå to på torsdag, noe som kan føre til sterkere vakthold om bord og muligheten til adgangskontroller. At noen har krevd pass, står på enkelte havnemyndigheter eller rederier.

- Vi har ikke gitt noen instruks om hva slags ID-kontroller de gjennomfører, sier han.

Waltersson sier Stena Line tolket opphevingen som at kontroller skulle gjennomføres.

- Vi fikk informasjon og gjorde en tolkning av det. Ut fra det vi fikk var pass eller ID-behandling helt nødvendig. Etter hvert fikk tydeligere informasjon fra norske myndigheter om at det var tilstrekkelig med begrenset ID-behandling, sier Waltersson.

Lempeligere kontroll Blant annet har Sjøfartsdirektoratet nå kommet med en anmodning om ID-kontroll..

- Vi har blant annet bedt om lempeligere kontroll av barn. Det er ikke så mange som har tatt med seg pass hvis de er i Danmark, og barn har stort sett ikke bankkort. Det gjelder både de havnene det er aktuelt for og om bord på skipene, forteller Aarhus.

Ingen grunn til bekymring Politiet har i etterkant av forvirringen lagt ut denne meldingen på sine egne nettsider:

«De som er på reise skal ikke bekymre seg for å få komme tilbake til Norge. I forbindelse med økt nasjonal beredskap og politiets økte tilstedeværelse gjennomfører politiet økt personkontroll på territoriet inkludert nasjonale grenser.

Politiet understreker at dette ikke medfører krav om ID-dokumentasjon utover det som kreves i en normalsituasjon, og at de som er på reise ikke skal bekymre seg for å få komme tilbake til Norge.

Kontrollen utføres av norsk politi i Norge, på steder og til tider basert på tilgjengelig kunnskap og operative vurderinger.

Politiet har ikke anmodet andre land og/eller aktører om bistand til kontrollaktivitet.»