Fotballjenter fra Kongo forsvant før Norway Cup

Fryktes utsatt for menneskehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et jentelag fra Kongo som etter visumsøknaden skulle delta på Norway Cup, er forsvunnet, skriver Aftenposten.

17 spillere og fem ledere fra fotballaget «Dynamo Girls» dukket aldri opp i Norge etter å ha fått innfridd visumsøknad.

Nå viser det seg at laget aldri eksisterte, og det fryktes at jentene er blitt utsatt for menneskehandel.

- At det er en viss eksport av kongolesiske jenter både til naboland og Europa, er det nok ingen tvil om, sier Fafo-forsker Morten Bøås til Aftenposten.

Avviste tre søkander
«Dynamo Girls» søkte om visum ved den norske ambassaden i Ugandas hovedstad Kampala 20. mai i år, kort tid før fotballturneringen startet.

Ambassaden var i tvil om søknaden, og sendte den til Utlendingsdirektoratet (UDI) i Oslo.

Her ble søknaden raskt behandlet, og de fleste jentene fikk innvilget visum. To ble avvist på grunn av for høy alder, og ett tilfelle ble avslått.

Etter at visaene ble hentet på ambassaden i Kampala, fant UDI ut at de var gitt på feil grunnlag.

Ikke kansellerte
Saken ble tatt opp på ny, men visaene ble ikke kansellerte. Å kansellere visum er alvorlig, og det spekuleres i at rettssaken mot de to mordsiktede nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland kan ha noe å gjøre med at visaene ble opprettholdt.

Adressene visaene knyttes til ligger ikke i Kisangani, byen laget skulle kommet fra. Lagets ledere svarer aldri på telefonnumrene som er oppgitt.

- Vi må bare innrømme at vi gjorde en feil. Det eneste vi kunne gjøre i ettertid, var å sjekke med innreisekontrollen til Norge. Den bekrefter at noe kongolesisk jentelag ikke har kommet til Norge, sier avdelingsdirektør i UDI Karl Erik Sjøholt til Aftenposten.

Visaene «Dynamo Girls» fikk gjør at de kan reise fritt innen Schengen-området, alene eller som gruppe. Ingen norske myndigheter kan forklare hva som har hendt med jentene.