Fotballjubel varsler reformer i Iran

Mens millioner av mennesker jubler i gatene etter fotballseieren over «Den store satan» USA, pågår det en intens maktkamp mellom konservative og moderate politikere i Iran. Mye tyder på at de mer liberale kreftene er i ferd med å få overtaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fotballjubelen er i seg selv et tegn på liberalisering i Iran. Vi så slike scener første gang da den liberale Mohammed Khatami ble valgt til president i fjor. Fotballjubelen er uttrykk for et ønske om å åpne det strenge lukkede iranske samfunnet. Det er også uttrykk for en ny livsholdning for den unge generasjonen som er vokst opp etter revolusjonen, sier førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo.

Maktkamp

Stillingskrigen nådde et nytt høydepunkt søndag da den konservativt dominerte nasjonalforsamlingen avsatte innenriksminister Abdullah Nouri.

Den moderate presidenten Mohammed Khatami svarte øyeblikkelig med å utnevne sin nære medarbeider Nouri til visepresident. Dermed ble parlamentets triumf over regjeringen kortvarig.
- Det pågår en maktkamp hvor hovedskillet går mellom de som ønsker en kulturell og politisk liberalisering og de som vil holde på sensur og stram kontroll. De reformvennlige vil i tillegg ha en utenrikspolitisk tilnærming til gamle fiender, sier Utvik.

Valgskred

Den moderate presidenten Khatami kom til makten etter et oppsiktsvekkende valgskred i fjor. Siden har han vært under et kontinuerlig press fra de konservative.

Helgas åpne konfrontasjon viser tydelig hvordan maktkampen tilspisser seg.
- Parlamentet og rettsapparatet er setet for de konservative, mens Khatami og regjeringen vil ha reformer. Den store oppslutningen om Khatami ved valget i fjor viser at de liberale har bred folkelig oppslutning, sier Utvik.