Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fotballkamp avblåst på grunn av snøføyke - og veldig lenge til 15 plussgrader

Men vakthavende meteorolog har et par lyspunkter.

UT PÅ TUR: Kraftig snøfall seint i april gir nysnø og fine løyper i marka. Her er et knippe steder fra skiforeningens webkameraer idag. Video: Skiforeningens webkameraer/Arne V. Hoem/Dagbladet.Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To av målestasjonene til Meteorologisk institutt på Østlandet hadde ikke registrert så mye som 20 centimeter snødybde noen gang denne vinteren.

Så kommer det 23 centimeter på Ukkestad i Nannestad i Akershus og 29 centimeter på Einavatn i Oppland natt til 25. april.

Og i går registrerte meteorologene største aprilsnøfall siden 1985 rett utenfor eget kontorvindu på Blindern i Oslo.

- Eiendommelige fakta, jeg har ikke funnet noen værdata på veldig lang tid som kan matche dette aprilværet, sier klimaforsker Elin Lundstad ved Meteorologisk til Dagbladet.

Den statlige værtjenesten har 350 målestasjoner rundt om i landet. Og det har vært store lokale variasjoner av aprilsnø som ikke er fanget opp på nettopp disse stedene.

Både Tranby i Lier og Gran på Hadeland har fått mer snø enn de 29 centimetrene som ble registrert på Einavatn.

Og Skiforeningen melder om 40 centimeter nysnø i nordligste deler av Nordmarka og fortsatt preparering av skiløyper.

- Ikke sett bort skiene helt ennå, lyser oppfordringen.

Avlyst på grunn av snøføyke

Og Eidsvoll Ullensaker Blad melder om 4. divisjonskampen i fotball som måtte avbrytes på Råholt etter 55 minutter i går - 24. april - på grunn av snøføyke og dårlig sikt.

Klimaforsker Elin Lundstad har i det minste en helt konkret forklaring på hva som har skjedd over Østlandet de siste par dagene:

GLAD SKILØPER: Men statsmeteorolog John Smits er ikke lei av snø, heller ikke på egen terasse. Faksimile: Facebook.
GLAD SKILØPER: Men statsmeteorolog John Smits er ikke lei av snø, heller ikke på egen terasse. Faksimile: Facebook. Vis mer

- Et kraftig lavtrykk som startet nord for de britiske øyer la seg uvanlig høyt i atmosfæren. Der var det kaldt, og tidvis også minusgrader ned mot bakken. Og da blir det snø og sludd istedenfor regn.

- Sola kommer

Vakthavende statsmeteorolog Mathilda Hallerstig har to lyspunkter i umiddelbar framtid for søringer som har fått sin dose med aprilsnø og gråvær.

- Det kommer ikke mer snø på Østlandet nå. Og sola viser seg over landsdelen noen dager fra onsdag, noen steder allerede fra tirsdag ettermiddag, sier statsmeteorologen til Dagbladet.

MEN: allerede fredag og lørdag ligger det an til mer nedbør over Østlandet. Men da blir det mellom 5 og 10 plussgrader og i det minst ferdigmåket snø. Les: regn.

15 pluss - ikke før 4. mai

- Møre og Romsdal får mest gråvær og nedbør de første to-tre dagene med sludd og snø. Og husk at det blir nattefrost eller null over store deler av landet. Så jeg hadde iallefall ikke satt ut blomster i hagen eller på balkongen på døgnbasis, råder statsmeteorolog Hallerstig.

503 Service Unavailable

Som ikke ser noen varmebølge den første uka heller.

Kollega og klimaforsker Elin Lundstad leter med lupe på langtidsvarselet etter første tegn til 15 plussgrader.

- Jeg finner 15 pluss først torsdag 4. mai, da i Drammen og Oslo. Og det er det, så langt, sier klimaforskeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media