Fotballprofil narko- og bedrageritiltalt: - Jeg har ødelagt mesteparten av livet med poker og spilling

- Etter fotballen har det bare gått nedover, sier den tidligere eliteseriespilleren i 20-åra, som nå er tiltalt for flere straffbare forhold.

FORSVARER: Advokat Petter Sogstad Grannes forsvarer den tidligere fotballspilleren. Mannen i 20-åra erkjenner ikke straffskyld for det alvorligste punktet i tilfellet, nemlig grovt bedrageri av telefonselskapet Telia. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Petter Sogstad Grannes forsvarer den tidligere fotballspilleren. Mannen i 20-åra erkjenner ikke straffskyld for det alvorligste punktet i tilfellet, nemlig grovt bedrageri av telefonselskapet Telia. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En tidligere fotballspiller i Eliteserien møter i dag i Oslo tingrett tiltalt for en rekke straffbare forhold.

Mannen i 20-åra er tiltalt for grovt bedrageri, oppbevaring av narkotika, utelivsbråk og kjøring uten førerkort.

Mannen har spilt i en toppklubb i Norge, og ble betegnet som et stort talent. I retten forteller han at han nå verken har arbeid eller inntekt.

- Gambling ødela

Forholdene det dreier seg om strekker seg fra november i 2014 og fram til mars i år. De groveste tilfellene i tiltalen gjelder omfattende bedrageri mot teleselskapet Telia - til en samlet verdi av 508 975 kroner mellom mai og august 2016 - noe han nekter straffskyld for.

Men det første tilfellet går altså helt tilbake til 2014, da han ble stoppet i farens Mazda på St. Hanshaugen med en kompis som passasjer. Fotballspilleren hadde ikke førerkort.

- Dette var i perioden med en gang fotballen var ferdig. Jeg har holdt på med gambling hele livet, noe som ødela for fotballen. Da hadde jeg narkotika, bilen til pappa og stakk av gårde, sier mannen.

I bilen fant politiet hundre tabletter som inneholdt det narkotiske virkestoffet diazepam og 0,75 gram kokain, sier politiadvokat Mia Marie Nordhagen. Mannen erkjent straffskyld for forholdet.

- Jeg skulle til en kompis for å drikke. Tablettene hadde jeg kjøpt fordi jeg sleit med å sove. Jeg klarte maks en time av gangen. Kokain brukte jeg da jeg drakk. Jeg hadde gjeld til privatpersoner og pokerklubber, sier den tidligere fotballspilleren i retten.

Stoppet med 366 000 i kontanter

I tillegg hadde han i juni 2016 på seg 366 900 kroner i kontanter da han ble kontrollert av tollere på et tog mellom Oslo og Göteborg. Politiet mener pengene stammet fra en eller flere straffbare handlinger. Den tiltalte tidligere fotballspilleren erkjente straffskyld for heleri.

Han sier han skulle levere pengene i Göteborg for en kompis som hadde gjeld til en pokerklubb. Ifølge fotballspilleren skulle han få nedskrevet 20 000 av egen gjeld om han leverte pengene.

- Jeg visste jeg hadde kriminelle på nakken. Denne pokerklubben er noe noen ikke snille mennesker sto bak. Jeg har som sagt ødelagt mesteparten av livet mitt med poker og spilling, sier han.

AKTOR: Politiadvokat Mia Marie Nordhagen. Foto: Trym Mogen
AKTOR: Politiadvokat Mia Marie Nordhagen. Foto: Trym Mogen Vis mer

Ifølge ham fikk han spørsmål om å frakte pengene omkring en uke før i juni 2016. Han sier han ikke visste hvor pengene stammet fra, eller om det var noe straffbart, men at han mistenkte de kunne komme fra gambling.

- Jeg trodde ikke eventuelt det var fra salg av kokain, sier han.

- Havnet i et svart hull

Han sier gamblingmiljøet han tilhørte var undergrunn.

- Feil folk står bak om du ikke betaler. Du vil heller ha inkasso enn disse folka på nakken. Jeg begynner endelig å bli ferdig med den dritten her, sier den tidligere fotballspilleren.

Fotballspilleren sier han har gått til psykolog og at han han har søkt om å bli lagt inn på en institusjon for spilleavhengigheten.

- Jeg har havnet i et svart hull og problemene har bare ballet seg på. Å komme meg ut av den onde sirkelen og bli lagt inn kan være bra, sier mannen, som forteller at han også er i ferd med å ta førerkort og at han dermed kan komme tilbake i jobb.

- Jeg burde komme meg vekk fra Oslo og folk. Etter fotballen har det bare gått nedover. Jeg har bare gjort dumme, dårlige ting, sier han.

På tross av at han forteller om grei økonomi som fotballspiller, fortsatte han ifølge egen forklaring å spille med like store beløp og tapte alle pengene sine etterpå.

Grov mobilsvindel

Ifølge tiltalen forledet han Telia til å inngå et avtale med sitt aksjeselskap uten at vederlag ble betalt. I tillegg er han tiltalt for å ha forledet flere privatpersoner som kjøpte telefoner fra tiltalte. Telefonene ble imidlertid sperret etter kjøpene, fordi tiltalte ikke hadde betalt for dem.

Fotballspilleren nekter straffskyld for grovt bedrageri.

- Det er ubestridt at det er tiltalte som har kjøpt telefonene og videresolgt dem. Stridstema er om han bevisst har solgt dem som verdiløse gjenstander, eller i den tro at det var funksjonelle telefoner, sier mannens forsvarer Petter Sogstad Grannes.

Ifølge mannen solgte han flere mobiler på Finn.no under eget navn, telefonnummer og adresse, i tillegg skal kunder ha fått kopi av passet hans.

- Hvis jeg ville lurt de, kunne jeg gjort det på en mye enklere måte, sier mannen.

Mannen erkjenner ikke radonbedrageri. Ifølge tiltalen skal han ha forsøkt å forlede et selskap til å betale faktura for radonmålinger som verken var bestilt eller ble gjort.

Han forteller at en kompis gjorde utsendelsene av fakturaene til selskapene, og at han ikke forsettelig forsøkte å ta betalt for arbeid som ikke ble gjort.

Fant kokain i underbuksa

I tillegg er han tiltalt for bråk på utestedet Lille Asia på Majorstua i januar 2016.

Ifølge mannen hadde han tatt kokain og drukket mye denne lørdagskvelden. Rundt kvart over ett på natt skal han ha fått beskjed av en dørvakt om å gå ned fra bordet der han danset eller å bli kastet ut. Ifølge tiltalen skal han deretter ha dyttet en dørvakt og sagt følgende eller liknende til en eller flere dørvakter.

«Jeg skal gruse deg, bare vent og se hva som skjer».

Mannen ble lagt i håndjern av vaktene før politiet kom og tok ham med til arresten. Han skal da ha sparket i celledøra på politibilen slik at bilen ristet.

- Jeg fikk beskjed om å gå ut fra stedet. Det ville jeg ikke, og det endte til slutt med at jeg dytta ham. Jeg ble hoppa på av dørvaktene da jeg gikk ut derfra. Jeg er ikke voldelig og har ingen voldssaker på meg, sier han.

Ifølge tiltalen ble det også funnet ett gram kokain i mannens underbukse da han satt på cella i politihuset på Grønland.

- Jeg hadde det bokserkanten, og sa det til politiet med en gang, som ikke fant det før jeg kom til cella, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer