Afrikanske kjempesnegler:

Fotballstore snegler sprer hjernesykdom

Myndighetene i Florida slår alarm.

INVASJON: Afrikanske kjempesnegler kan bli 20 centimeter lange, og veie opp mot ett kilo. Foto: AP
INVASJON: Afrikanske kjempesnegler kan bli 20 centimeter lange, og veie opp mot ett kilo. Foto: AP Vis mer
Publisert

Det er jordbruksdepartementet i Florida som ber innbyggerne om å passe på, melder CBS News.

- Dette er ikke science fiction. Dette er ekte, skriver de i en pressemelding ifølge nettstedet.

ETTERLYST: Myndighetene har laget denne etterlyst-plakaten for å få folk til å rope ut når de ser giga-sneglene. Foto: Faksimile
ETTERLYST: Myndighetene har laget denne etterlyst-plakaten for å få folk til å rope ut når de ser giga-sneglene. Foto: Faksimile Vis mer

Legger 1200 egg i året

Afrikanske kjempesnegler, som kan bli like store som en fotball og sprer hjernehinnebetennelse, regnes som den mest ødeleggende artene i verden.

Gigantsneglen er listet opp som en av de 100 verste artene som sprer seg på verdensbasis.

Monstersneglene lever vanligvis i vill tilstand i Afrika og kan legge opp mot 1200 egg i året, og har ingen naturlige fiender.

- Vi trenger hjelp fra deg

Lokalavisa Pensacola News Journal skriver at snegla først ble oppdaget 23. juni i byen New Port Richey, som ligger nord for Tampa.

Siden da har det dukket opp tusenvis av snegler i Sør-Florida.

Myndighetene ber nå på sine knær innbyggerne om hjelp til å bli kvitt dem.

- Vi trenger hjelp fra deg, skriver jordbruksdepartementet i en pressemelding, og legger til: «See 'em, report 'em».

SKAL UTRYDDES: Myndighetene i Florida har opprettet et eget telefonnummer man kan ringe om man ser kjempesneglene. Foto: Faksimile
SKAL UTRYDDES: Myndighetene i Florida har opprettet et eget telefonnummer man kan ringe om man ser kjempesneglene. Foto: Faksimile Vis mer

Bærer parasitt og spiser hus

Adam Putnam leder jordbruksdepartementet i Florida. Han sier dette til CBS News:

- Selv om det høres rart og morsomt ut, er det en trussel mot folkehelsa, miljøet og jordbruket.

SNEGLER: Denne veien i Rakkestad ser ut til å være fylt med brun grus, men er egentlig store mengder snegler som ligger i veien. Vis mer

Afrikanske kjempesnegler spiser det meste av planter, og lever derfor et godt liv i hagene til folk.

I tillegg ødelegger sneglene hus og bygninger når de skaffer seg kalsium for å bygge de enorme skallene sine. De spiser blant annet stukkaturer og gips, opplyser myndighetene.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 14.06.2015 SNEGLESUGEREN: Kjell Erik Berg og sønnen Lars Martin Berg testet denne uken en sneglesuger. De har lenge hatt problemer med mordersnegler i hagen, og ingen midler har funket. På et kvarter tok de rundt 40 snegler. Video: Lars Martin Berg Vis mer

Kan ha dødelig utfall

Ikke minst er sneglefamilien kjent for å være bærere av parasitten Angiostrongylus cantonensis, som også kalles rottelungeorm.

Rottelungeorm kan ifølge den amerikanske smittevernetaten Center for Disease Control and Prevention (CDC) gi både mennesker og andre dyr en form for hjernehinnebetennelse.

I Miami har det allerede blitt påvist mennesker som har fått denne formen for hjernehinnebetennelse, melder CBS News.

Hjernehinnebetennelse er ifølge Lommelegen en akutt og farlig infeksjon som kan ha dødelig utfall.

SKJØNNHETSBEHANDLING?: Alia Fares (27) med en afrikansk kjempesnegle i ansiktet i Amman i Jordan, hvor det blir påstått at sneglene øker kollagenproduksjonen i huden. Foto: Muhammad Hamed/Reuters
SKJØNNHETSBEHANDLING?: Alia Fares (27) med en afrikansk kjempesnegle i ansiktet i Amman i Jordan, hvor det blir påstått at sneglene øker kollagenproduksjonen i huden. Foto: Muhammad Hamed/Reuters Vis mer

Spesialtrente hunder

Jordbruksdepartementet i Florida har opprettet en egen telefonlinje hvor innbyggerne kan melde fra om funn av gigantsnegler.

Myndighetene har ifølge ABC Action News også skaffet seg to spesialtrente hunder, som heter Bear og Sierra, som sniffer seg fram til sneglene.

- Snegler er gode til å gjemme seg. Hunder er flinke til å finne ting, sier Bryan Benson i Floridas jordbruksdepartement til nettsida.

Flere ganger har det blitt seint ut letemannskaper på nattetid for å finne sneglene, som er mest aktive når det er mørkt.

Smugles inn

Adam Puntam sier at myndighetene tror at giga-sneglene blir smuglet inn i USA for å blant annet bli brukt i religiøse ritualer.

- Den santerianske religionen er svært interessert i saften til sneglene, forklarer han.

Santería er ifølge Store norske leksikon en eligion fra Cuba med elementer fra yoruba-religion, katolisisme og spiritisme.

Vinner kampen

Putnam er sikker på at kampen mot gigantsneglene går bra.

- Vi finner færre snegler daglig enn vi tidligere har gjort, og vi har til og med dager hvor vi ikke finner noen. Tallenes tale indikerer at vi vinner denne kampen, sier han til CBS News.

Trives ikke i Norge

Det er heldigvis ingen grunn til å frykte at de kilotunge monstersneglene snegler seg inn i Norge.

Den trives nemlig bare i tropiske strøk.

Forsker ved Bioforsk plantehelse ved Universitetet i Ås har tidligere sagt dette til Dagbladet:

- Jeg vil ikke tro at den skal være noen trussel for Norge. Ut fra det jeg vet, må den ha temperaturer over ti grader. Men: Den vil kunne være et problem hvis den kommer inn i drivhus, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer