DØMT: En mann i 20-åra er i Hedmarken tingrett dømt til ett års fengsel for seksuell omgang med to mindreårige jenter. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
DØMT: En mann i 20-åra er i Hedmarken tingrett dømt til ett års fengsel for seksuell omgang med to mindreårige jenter. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Fotballtrener dømt for seksuell omgang med mindreårig

Mannen er dømt til ett års fengsel for seksuell omgang med to fornærmede.

En mann i 20-åra er dømt til fengsel for å ha hatt seksuell omgang med et mindreårig barn, samt for å ha skaffet seg seksuell omgang i flere tilfeller ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold - både som fotballtrener og ved en institusjon for ungdom med rusproblemer.

Det er to fornærmede i saken.

Så på film

Mannen var i 2016 fotballtrener for et jentelag der en av de to jentene spilte.

Fornærmede ble i løpet av høsten medlem av en Facebook-gruppe som var opprettet for laget, og «etter noe tid» ble det opprettet kontakt mellom mannen og den 14 år gamle jenta via Facebook Messenger. Etter hvert avtalte de to å møtes for å se film i mannens leilighet.

I tilrettelagt avhør har jenta forklart at de satt i mannens seng for å se film, siden han ikke hadde sofa eller stoler på soverommet. Hun forklarte at mannen lå under dyna, og at han spurte om ikke hun også ville komme under dyna - noe hun gjorde.

Videre eskalerte det, og mannen skal ha spurt om hun virkelig ville «det her», men jenta skal ikke ha gitt et konkret svar. Etter dette hadde de to samleie.

«Mer erfaren»

Retten legger til grunn at det var den voksne mannen som tok initiativ til seksuell omgang med den 14 år gamle jenta, og at det var mannen som styrte hvordan samleiet ble gjennomført.

Mannen bekreftet selv dette i sin forklaring i retten, men mente det skyldtes at han var mer erfaren, ifølge dommen.

Jenta har i ettertid forklart at hun opplevde samleiet som ubehagelig, og at hun ikke var sikker på om hun egentlig ville ha sex med mannen.

«Hold forholdet hemmelig»

Etter en samlet vurdering av bevisene legger imidlertid retten til grunn at den seksuelle omgangen ikke skjedde ufrivillig.

Ifølge dommen skal jenta i ettertid ha oppsøkt mannen for å konfrontere ham med det som skjedde. Jenta opplevde selv å ikke få noe godt svar, og oppsøkte ham derfor en gang til. Hun har forklart at besøket endte med at de to hadde samleie en gang til, noe hun ble trodd på i retten.

I tillegg har hun forklart at fotballtreneren ba henne om å holde forholdet hemmelig.

«Utnyttet sin stilling»

Mannen erkjente tidligere i år straffskyld for seksuell omgang med jenta. Han har også forklart at han var kjent med at jenta var 14 år. Han ville ikke utelukke at det andre tilfellet jenta har forklart seg om kan ha skjedd, men forklarte at han ikke husket den andre hendelsen.

Retten mener at mannen har utnyttet sin stilling som fotballtrener.

«Tiltalte var bevisst på sin trenerrolle overfor fornærmede, og har derfor forstått at han utnyttet stillingen til å skaffe seg seksuell omgang», heter det i dommen.

«Lett å prate med»

Den andre fornærmede innledet mannen et forhold til i 2017. Den 17 år gamle jenta var på tidspunktet innlagt som pasient ved en institusjon for unge med rusavhengighet og psykiske problemer hvor mannen også jobbet.

Jenta har forklart at hun fikk god kontakt med mannen, som «var lett å prate med». De to så blant annet på TV-serier sammen, både med andre personer og alene. Etter hvert skal de to ha innledet seksualiserte samtaler på Snapchat.

Tre hendelser

Jenta har forklart om tre hendelser som ledet til seksuell omgang med mannen. Et av tilfellene ble avbrutt av at mannen måtte i et jobbmøte, mens et annet ble avbrutt da andre ved institusjonen kom tilbake etter å ha vært ute. Den tredje hendelsen skal ha funnet sted mens de andre på institusjonen sov.

Jenta forklarte i retten at hun likte oppmerksomheten hun fikk fra mannen. Etter at hun selv fortalte andre ansatte ved institusjonen at de to var forelsket i hverandre, skal hun ha blitt svært opprørt da hun fant ut at saken ville bli anmeldt til politiet.

- Vurderer dommen

Mannen har tatt avstand fra jentas forklaring, men erkjenner at de to hadde kontakt. Han sier at de to kan ha håndhilst og klemt hverandre, men nekter for at det har vært en seksuell relasjon.

Mannen ble i Hedmarken tingrett dømt til ett års fengsel. I tillegg ble han dømt til å betale erstatning og saksomkostnader til de to fornærmede på til sammen 173 588 kroner.

I en tekstmelding til Dagbladet skriver mannens forsvarer, Tore Jetmundsen Rindedal, at de ikke er ferdig med vuderingen av dommen, og at han derfor ikke kan svare på om mannen anker dommen.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med påtalemyndigheten i denne saken.