Fotballtrener i fengsel for utukt

51-åringen fra Rogaland er dømt til ubetinget fengsel for utuktig omgang med en jentespiller som var under 16 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag falt dommen i Haugesund tingrett mot den tidligere fotballtreneren (51) fra Haugalandet. 51-åringen ble dømt til fengsel i ett år og to måneder, derav fire måneder betinget, for utuktig omgang med en jente som var under 16 år, melder Haugesunds avis.

I tillegg er han dømt til å betale jenta, som i dag er 28 år, nesten halvannen million kroner i oppreisning og erstatning.

- Jeg registrerer med tilfredshet at retten i stor grad har tatt påtalemyndighetens påstand til følge, sier aktor og politiadvokat Trond J. Bachmann til Dagbladet.no.

Bachmann la i utgangspunktet ned påstand om halvannet års fengsel, derav ni måneder betinget.

Nektet skyld

Overgrepene skal ha skjedd i tidsrommet fra høsten 1991 til juli 1994. Mannen var da fotballtrener, og fornærmede spilte på laget han trente.

To andre kvinner har tidligere hevdet at treneren forgrep seg på dem seksuelt da han angivelig skulle behandle dem for lyskeskader. Dette inngikk ikke i tiltalen mot mannen, fordi forholdet var foreldet. Begge ble imidlertid ført som vitner i retten.

Mannen nektet for å ha forgrepet seg på noen av kvinnene, men ble ikke trodd.

Lettelse

Kvinnen som 51-åringen er dømt for å ha forgrepet seg mot, uttrykker stor lettelse for at saken er over, og at mannen er dømt.

- Hun er veldig, veldig lettet, og tilfreds med at retten trodde på henne, sier kvinnens bistandsadvokat Emil Nordby til Dagbladet.no.

Ifølge Nordby har saken vært en stor belastning.

- Dette ligger langt tilbake i tid, og hun har holdt dette for seg selv. Nå kan hun begynne å legge dette bak seg.

Forbilde

Retten ser på det som straffeskjerpende at de seksuelle overgrepene ble begått av en idrettstrener, som for spillerne blir en autoritetsperson og et forbilde. Ifølge dommen har den tidligere treneren utnyttet en ung jentes sårbarhet og fortrolighet, for sin egen tilfredstillelse.

Retten understreker også at foreldre ikke skulle behøve å være redde for å sende barna sine til idrettsklubber.

Dommerne i tingretten var uenige om straffeutmålingen. Et mindretall stemte for å dømme mannen til lengre tid i fengsel, men flertallet mente at ti måneder måneder ubetinget fengsel var en passende straff.

51-åringens forsvarer Trond Hjelde hadde bedt retten om å frifinne hans klient, da han mener det ikke kunne bevises at mannen skal ha forgrepet seg på kvinnen før hun fylte 16 år.

Hjelde vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.no før han har fått studert dommen nærmere.