Fotballungdommer får bli i Norge

Alle de 16 ungdommene fra Sierra Leone som søkte om asyl i Norge under Norway Cup i fjor, får bli i Norge. Det har Utlendingsdirektoratet bestemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i august i fjor at 21 av 22 spillere og treneren valgte å rømme fra skolen de overnattet på ved Ekeberg-sletta i Oslo. Kun en 18 år gammel spiller ble igjen, sammen med initiativtager til fotballturen, nordmannen Svein-Arne Laukli. Da de 21 andre etter hvert meldte seg for politiet rundt om i Norge og i Sverige ble de samlet. 16 av dem valgte da å søke om asyl i Norge, å nå har alle fått opphold på humanitært grunnlag.

Tøft i hjemlandet

UDI karakteriserer Norway Cup-saken som svært vanskelig.

- Det er først og fremst den generelle situasjonen i Sierra Leone som gjør at vi lar dem få bli Norge, sier informasjonssjef Frode Forfang til Dagbladet.no.

Han understreker at alle søkerne har fått en individuell og grundig behandling av sine søknader om opphold, og det har vært vurdert om noen av dem var berettighet asyl, og ikke bare opphold på humanitært grunnlag.

- Det har vært svært kompliserte saker hvor mange opplysninger skulle sjekkes, og vi har hatt en løpende dialog må våre kontaktpersoner ved utenriksstasjoner i området, sier Forfang.

Har dere følt noen press i saken, med tanke på mediaoppmerksomheten?

- Nei, vi har behandlet disse sakene på helt normal måte, og ikke følt noe slags press, sier Forfang.

Psykiske problemer

De 16 ungdommene som får bli jublet da de fikk meldingen om oppholdstillatelsen denne uka.

- De ringte meg da de forsto at det var en løsning i saken, og de sendte telefonrøret på rundgang seg i mellom. De var alle glade og lettet for at saken har fått et endelig utfall, sier advokat Mette Lisbeth Jensen som representerer ni av de 16 ungdommene.

Hun forteller at hennes klienter har slitt med psykiske problemer ettersom ventetida ble så lang. Flere av dem har gått jevnlig i terapi med psykolog, både for å bearbeide opplevelser de har fra hjemlandet, men også for å takle angsten for å bli sendt hjem igjen.

Trakassert

Dagbladet har i ettertid besøkt Sierra Leone og de som valgte å bli med til hjemlandet i Afrika. Hverdagen som møtte dem der var ikke enkel.

- Det som skjedde i Oslo var ille, men problemene begynte for alvor da vi kom tilbake til Freetown. Venner og familie av guttene som ble med tilbake, gir meg skylda for at ikke alle hoppet av. De mener vi misbrukte en sjanse gitt oss av Gud til å bli i et trygt og fredelig land. Vi har hånet skjebnen, sa Alpha Pagal Sesay (22) til Dagbladet i september i fjor.

Andre igjen har gitt han kjeft og skylda fordi han ikke klarte å forhindre at en de er glad i, hoppet av i et land på den andre siden av kloden. Raseriet har gått ut over Alpha og hans familie.

- Faren min måtte rømme huset. En mobb samlet seg om natta, og kastet steiner på vegger og tak i huset hans, mens de ropte at de skulle ta oss. Han måtte flytte ut av hjemmet og inn i et knøttlite skur i en annen slum, sa Alpha dengang. Disse opplysningene er bekreftet av norske diplomater i Afrika, og har vært en medvirkende årsak til at det er innvilget opphold på humanitært grunnlag for de som ble igjen her i landet.

Tilbakelagt sak

Svein-Arne Laukli har lite å si når Dagbladet.no forteller ham hva UDI har bestemt her hjemme. Han er fortsatt i Sierra Leone, og hjelper flyktninger med å flytte ut av leire og tilbake til landsbyene de kommer fra.

- Jeg har ikke noen kommentar til at de 16 får bli. Det er et tilbakelagt kapitell. Det jeg synes er synd er at de 16 har ødelagt så mye for så mange her nede, sier Laukli, som fortsatt er tydelig skuffet over hva som skjedde i fjor høst.

Han forteller at fotballaget han ledet er nedlagt, og at han selv har mistet all interesse for sporten.

- Et småguttelag skulle til Nederland i år, men de planene gikk i vasken etter hva som skjedde i Oslo. Nå er det ingen som sender invitasjoner til oss lenger, og det er ingen som vil sponse oss etter hva som skjedde, sier Laukli.

I år har fire personer fra Sierra Leone søkt om asyl i Norge. I fjor var det 33 personer, 16 av dem var fra fotballaget Freetown Vikings. Ingen har i år søkt om visum for å delta i fotballturneringer her i landet, opplyser UDI.

Lærer seg norsk

De 16 som ble igjen får ikke se sine foreldre igjen. De får nemlig ikke søke om familiegjenforening. De har nå startet med norskundervisning, og de spiller fotball sammen med lokale lag fra Sandnes. De 16 bor på et flyktningemottak i Dale, har fått venner i nærområdet, og knyttet kontakt med en lokal menighet. Ifølge advokat Jensen ønsker gutta å bli i regionen, og ikke flytte til Oslo.

<B>DRO HJEM: Sju av fotballspillerne fra Sierra Leone dro hjem igjen etter først å ha hoppet av i Norge. Nå har kameratene som ble igjen fått oppholdstillatelse.