Fotfølges av israelske soldater

Ingen vet hvor mange palestinere som er drept i Jenin. Røde Kors-medarbeiderne som slippes inn i byen, blir overvåket av israelske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk fra Røde Kors og Røde Halvmåne er sluppet inn i Jenin. Men hjelpearbeiderne får ikke lov til å bevege seg fritt omkring for å se på ødeleggelsene og snakke med folk i byen. Israelske soldater fotfølger utsendingene mot Røde Kors' vilje.

- Israelske soldater overvåker alt. Vi får ikke gå inn uten dem, sier Ola Skuterud på telefon til Dagbladet.no. Selv er Skuterud i Ramallah, men han vurderer å reise til Jenin senere i dag.

Israelerne har ikke kommet med noen begrunnelse for overvåkingen:

- Vi er ikke vant til å få noen forklaring. Men folk tør ikke komme ut og snakke med oss. De ser at det er soldater der og er livredde, sier Skuterud.

Farlig for hjelpearbeiderne

Store deler av Jenin ser ut som en slagmark etter at israelske bulldozere har ødelagt et stort antall hus. Dette gjør hjelpeoperasjonen ekstra farlig.

- Det er vanskelig å gjennomføre noe i det hele tatt. Husene er falleferdige, det er en uhyre farlig operasjon. Det er fullstendig kaos, du kan selv tenke deg. En del av byen er fullstendig knust, og vi frykter at det er mange døde under der. Det kan vel neppe være overlevende under steinmassene nå, sier Skuterud.

Nektet adgang

Det er gått seks dager siden israelske myndigheter selv ba Røde Kors om å komme til området.

- Så nektet de oss å komme inn. Hvorfor måtte det gå seks dager før vi fikk komme inn? spør Røde Kors-representanten.

Foreløpig har Røde Kors hentet ut i underkant av ti lik. Noen skadde er også brakt til sykehus. Men ifølge palestinske kilder er hundrevis av palestinere drept i aksjoner som blir beskrevet som rene massakrer.

- Det er ingenting som beviser at de har gjort noe sånt enda. Det går mange rykter, men vi vil holde oss til fakta, sier Skuterud.

OVERVÅKES:</B> Disse bildene fra Jenin er tatt under israelsk overvåking. Soldatene følger med på hva journalister og hjelpearbeidere får se.
DØD:</B> Liket ligger i ruinene av det som har vært et palestinsk hjem. Israelske soldater sier at mannen var bevæpnet.
DØD:</B> Den forbrente kroppen ligger ved siden av barneleker i et hus. Mannen har bind for øynene og mangler en hånd.
FORTVILET:</B> Norske Ola Skuterud er fortvilet over at Røde Kors ikke ble sluppet inn i Jenin tidligere. De som lå fastklemt under husene sine, fikk ingen hjelp. Nå er det for sent.