Fotlenke, forlenget varetekt og nye avsløringer rammer FBI-siktede fra Tvedestrand

36 mill. til familie i Tvedestrand tilsier unndragelsesfare, mener retten.

FAMILIE-BOLIGER: Den gambling-siktede «Muslingspiseren» har leilighet i dette leilighetskomplekset i Tvedestrand. Det har også hans bror som nå er løslatt mot kausjon i USA, og en onkel som er varetektsfengslet og blant annet siktet for heleri. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FAMILIE-BOLIGER: Den gambling-siktede «Muslingspiseren» har leilighet i dette leilighetskomplekset i Tvedestrand. Det har også hans bror som nå er løslatt mot kausjon i USA, og en onkel som er varetektsfengslet og blant annet siktet for heleri. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBIs gamblingsak mot brødrene med tilnavnene «Leo» (40) og «Muslingspiseren» (42) skaffer domstolene mye å gjøre - i Aust-Agder, Oslo og Los Angeles.

Mens yngstebror «Leo» nylig ble løslatt mot 2,5 millioner dollar i kausjon i Los Angeles, har både «Muslingspiseren» og brødrenes onkel fått varetektsfengslingen forlenget i Norge.

Gambling og vold
18. juli avgjorde Oslo tingrett at varetektsfengslingen av «Muslingspiseren» forlenges med tre uker fram til 9. august.

Tre dager tidligere hadde norske myndigheter mottatt en formell utleveringsbegjæring fra USA, hvor kundene i brødrenes ulovlige gamblingvirksomhet skal ha befunnet seg.

«Muslingspiseren» har gjennom en tidligere advokat signalisert velvilje til å bli utlevert, men har nå en annen holdning.

Bekrefter
- Han har ikke samtykket til utlevering, og da må vi gå til retten, sier politiadvokat Leif Aleksandersen ved Agder politidistrikt til Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at han ikke vil utleveres til USA, sier mannens advokat Jaaved Shah. Han forteller at han nylig overtok som forsvarer, og vil ikke gi utdypende kommentarer før han har fått diskutert saken med klienten.

De siste ti årene har de to brødrene ifølge FBIs siktelse ledet et voldelig gamblingnettverk som drev med hvitvasking, trusler og utpressing av kunder med spillegjeld i USA.

36 millioner
I kjennelsen fra Oslo tingrett nevnes store pengeoverføringer fra utlandet, og det vises til at «Muslingspiseren» er borger av USA og Peru.

«Opplysningene i saken om betydelige pengeoverføringer på til sammen mer enn 12 millioner kroner per sjekk til siktedes mor i Norge, samt av over 24 millioner til konti i Sveits disponert av hans onkel, tilsier også at siktede har ressurser til å unndra seg utlevering og straffeforfølgning i USA.»

Retten frykter at han vil unndra seg den videre utleveringsprosesen og eventuelt selve utleveringen, hvis han løslates.

Luksusliv Også broren «Leo»s sak i USA trekkes fram.

«Det forhold at siktedes bror i USA er løslatt mot en kausjon på USD 2,5 millioner, samt ilagt strenge restriksjoner i form av fotlenke, m.v., underbygger for øvrig også at det foreligger unndragelsesfare», skriver Oslo tingrett.

Brødrene hadde mye av barndommen i Tvedestrand og har tette bånd til Norge. Samtidig levde de et luksusliv i Norge og Peru, med et eget partyhotell, Aquavit Hotel i i Perus hovedstad Lima.

«LEO»: «Leo» er kallenavnet til den ene av to FBI-siktede brødre med røtter i Tvedestrand. Foto: FBI
«LEO»: «Leo» er kallenavnet til den ene av to FBI-siktede brødre med røtter i Tvedestrand. Foto: FBI Vis mer

Firmaet deres, Macho Sports, holdt til i Lima, mens kundekretsen skal ha vært i Los Angeles og San Diego.

De har bygget opp store formuer, med forgreninger i Norge og Peru.

Falske fakturaer
Brødrenes onkel er kjent som næringsdrivende i Tvedestrand. Samme dag som hans nevø fikk forlenget varetektsfengsling i Oslo, forlenget Aust-Agder tingrett onkelens varetektsfengsling til 16. august.

Siktelsen er nå utvidet med dokumentfalsk, etter at politiet inne på pc-en hans fant kompromitterende dokumenter.

- Da vi undersøkte det nærmere, viste det seg at det var fiktive fakturaer, sier politiadvokat Leif Aleksandersen.
Disse fakturaene summerer seg opp til cirka 27 millioner kroner.

- Han erkjenner straffeskyld for det, men ikke for utbytteheleri, sier Aleksander til Dagbladet.

Løslatt mot kausjon Slik Dagbladet tidligere har skrevet, har «Muslingspiseren»s yngre bror med tilnavnet «Leo» fått kausjonen fastsatt til 2,5 millioner dollar.

Han er nå løslatt i USA, i påvente av at saken kommer for retten, og bor sammen med sin familie i Los Angeles.

«Verken NN eller NN (de to brødrene, red. anm.) har personlig begått noen voldelige handlinger mot noe individ for å samle inn spillegjeld, og avviser bestemt enhver antydning om at de ga andre beskjed om å gjøre dette på deres vegne», skriver «Leo»s advokat Richard Lasting i en e-post til Dagbladet. 

«CLAM EATER» «Clam eater» (Muslingspiser) er kallenavnet til en av to FBI-siktede brødre med røtter i Tvedestrand. Foto: FBI
«CLAM EATER» «Clam eater» (Muslingspiser) er kallenavnet til en av to FBI-siktede brødre med røtter i Tvedestrand. Foto: FBI Vis mer