Foto: Villreinen Bella!

For første gang går villrein rundt på Hardangervidda og fotograferer hverandre.

PÅ VANDRING: Villrein på Hardangervidda har fotografert hverandre med kamera festet rundt halsen. Bildene er helt unike. Foto: Villreinene Bella/ Olav Strand/NINA.
PÅ VANDRING: Villrein på Hardangervidda har fotografert hverandre med kamera festet rundt halsen. Bildene er helt unike. Foto: Villreinene Bella/ Olav Strand/NINA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere har forskere merket villrein med GPS-sendere for å finne ut mer om bevegelsesmønster og hvor dyrene oppholder seg til enhver tid. Dette har gitt verdifull informasjon om reinene, men nå har vi også fått visuelle bevis for hvordan de oppfører seg.

Verdensnyhet - Det unike er at vi har høyoppløselige fotografier og videomateriale av villreinene i sammenhenger vi aldri har sett dokumentert tidligere. Det er første gang i verden at vi har fått et slik innblikk, sier forsker Olav Strand som er leder for forskingsprosjektet til Norsk institutt for naturforvaltning (NINA).

- Pilotprosjekt På samme måte som de monterer GPS-sendere rundt halsen på dyra, har de nå blitt utstyrt med et kamera som både kan fotograferer og filme video.

- Dette er et pilotprosjekt som startet for to år siden. Bilder og videoopptak av villreinen i flokk er forskingsmateriale som gir verdifull informasjon i villreinforvaltninga. Det gir et unikt innblikk i mange faser av reinsdyrenes liv. Vi får se hvordan dyrene oppfører seg under kalvingen, når de er på beite og hvordan de tilbringer døgnet på vidda, sier Olav Strand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer