Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foto: Villreinen Bella!

For første gang går villrein rundt på Hardangervidda og fotograferer hverandre.

PÅ VANDRING: Villrein på Hardangervidda har fotografert hverandre med kamera festet rundt halsen. Bildene er helt unike. Foto: Villreinene Bella/ Olav Strand/NINA.
PÅ VANDRING: Villrein på Hardangervidda har fotografert hverandre med kamera festet rundt halsen. Bildene er helt unike. Foto: Villreinene Bella/ Olav Strand/NINA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har forskere merket villrein med GPS-sendere for å finne ut mer om bevegelsesmønster og hvor dyrene oppholder seg til enhver tid. Dette har gitt verdifull informasjon om reinene, men nå har vi også fått visuelle bevis for hvordan de oppfører seg.

Verdensnyhet - Det unike er at vi har høyoppløselige fotografier og videomateriale av villreinene i sammenhenger vi aldri har sett dokumentert tidligere. Det er første gang i verden at vi har fått et slik innblikk, sier forsker Olav Strand som er leder for forskingsprosjektet til Norsk institutt for naturforvaltning (NINA).

- Pilotprosjekt På samme måte som de monterer GPS-sendere rundt halsen på dyra, har de nå blitt utstyrt med et kamera som både kan fotograferer og filme video.

- Dette er et pilotprosjekt som startet for to år siden. Bilder og videoopptak av villreinen i flokk er forskingsmateriale som gir verdifull informasjon i villreinforvaltninga. Det gir et unikt innblikk i mange faser av reinsdyrenes liv. Vi får se hvordan dyrene oppfører seg under kalvingen, når de er på beite og hvordan de tilbringer døgnet på vidda, sier Olav Strand.

Fjernstyrt kamera Hardangervidda er forsøksområde med villrein som fotografer. Under kalvinga i vår var fire simler utstyrt med foto- og videokamera, og totalt vil det være 10 «fotograferende» reinstyr med i prosjektet.

- Hvert kamera har en kapasitet på 10.000 bilder. Av disse er det rundt en tiendedel som er lesbare og kanskje rundt hundre bilder som er fotografisk interessante. Reinsdyrene tar oss med inn i unike situasjoner som ellers er umulig for mennesker å fange på film. Jeg skulle ønske vi kunne ta like gode bilder, men det er dessverre ikke mulig, sier Olav Strand.

Blir bokprosjekt Forskningsprosjektet er et samarbeid med Norsk Villreinsenter, Hardangervidda sentret, Miljøverndepartementet og NINA. Utover forskningen vil de også bruke bildene i et bokprosjekt og for å informere nordmenn og turister om villreinene.

- Vi har en unik villreinstamme i Norge - den største i Europa. Det er utrolig viktig at vi skaffer oss informasjon og dokumentasjon om disse dyrene. Villreinen er helt spesiell for Norge og dyrene er under press så informasjon om dyrenes leveområde er absolutt av stor interesse, sier Olav Strand.

KALVING: Denne reinkalven har akkurat sett lyset for første gang. Det unike bildet er tatt av en firbeint fotograf. Foto: Villreinene Bella/Olav Strand/NINA.
KALVING: Denne reinkalven har akkurat sett lyset for første gang. Det unike bildet er tatt av en firbeint fotograf. Foto: Villreinene Bella/Olav Strand/NINA. Vis mer
KALDT: Villreinene lever under veldig tøffe forhold. Dette har de firbeinte fotografene klart å fange fotografisk. Foto: Villreinene Bella/Olav Strand/NINA.
KALDT: Villreinene lever under veldig tøffe forhold. Dette har de firbeinte fotografene klart å fange fotografisk. Foto: Villreinene Bella/Olav Strand/NINA. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media