Fotoboksene gav millioner til statskassa

Fotoboksene for automatisk trafikkovervåking ga i år 2000 statskassa et tilskudd på 60 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt ble 41.295 forenklede forelegg utstedt til bilister som ble avslørt av fotoboksene med for stor hastighet eller for å ha kjørt på rødt lys.

Jevn stigning

Informasjonskonsulent Lisbet Jacobsen ved Statens Innkrevingssentral i Mo i Rana opplyser til NTB at det har vært en jevn stigning i tallet på bøter utstedt på bakgrunn av registrering av fotoboksene. I 1999 ble det utstedt 39.301 forenklede forelegg etter automatisk trafikkovervåking. Staten fikk da inn 47 millioner kroner via fotoboksene.

De aller fleste bøteleggingene via fotoboksene gjelder høy fart. Men det er også enkelte bokser som registrerer kjøring på rødt lys.

90.000 krav

Politiets vanlige trafikkontroller resulterte i år 2.000 i vel 90.000 krav etter utstedelse av forenklede forelegg. De aller fleste av disse kravene går på overtredelse av fartsbestemmelsene, men det er også krav som går på ulovlig forbikjøring og at bilistene ikke har overholdt bestemmelser om vikeplikt.

På dette området har det vært en nedgang de siste årene. I 1999 ble det utstedt 108.000 slike forenklede forelegg, mens det i 1998 ble registrert 115.000 krav.

(NTB)

<B>INNBRINGENDE:</B> Staten har tjent gode penger på fotoboksene.