Fotograf skutt - følte seg truet

Den italienske fotografen som ble skutt i Ramallah onsdag, følte seg truet av israelske soldater. Talsmenn for den israelske hæren sier at de vil granske hva som skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frilansfotografen Raffaele Ciriello (42) ble truffet av seks skudd i brystet fra maskingeværet på en stridsvogn under kamper i Ramallah på Vestbredden, sier palestinske kilder ved sykehuset. Ciriello døde på operasjonsbordet.

Talsmenn for den israelske hæren sier omstendighetene rundt fotografens død blir gransket. Hæren uttrykte i en melding «dyp sorg over skader på sivile og pressefolk», og at den foreløpige granskingen tyder på at soldatene ikke så at det var pressefolk blant personene i området.

Ciriello var på oppdrag for den italienske storavisen Corriere della Sera. Han ble regnet som en meget erfaren fotograf som hadde dekket konflikter og krig i flere deler av verden, blant annet i Kosovo, Afghanistan, Rwanda, Sierra Leone og Libanon.

Truet

Tirsdag møtte han palestinernes leder Yasser Arafat, og han ble også intervjuet på italiensk radio.

Ifølge Ciriello følte journalister og fotografer i Ramallah seg truet og skremt av israelske soldater. Han sa hotellet der rundt 30 pressefolk bodde i Ramallah ble beskutt, og at han og andre måtte ligge langflate langs gulvet for å unngå kulene i rundt 30 minutter.

- Det er helt klart et ønske om å holde pressen borte. Den siste uken har jeg forsøkt å følge de militære operasjonene, men har enten ikke kunnet gjøre det, eller det har vært veldig vanskelig, sa han i radiointervjuet.

Første utlending

To palestinske journalister har tidligere blitt drept av en israelsk granat, men Ciriello er den første utenlandske fotografen som blir drept etter at det palestinske opprøret i de israelskokkuperte områdene brøt ut for snart 18 måneder siden. Rundt 40 fotografer og journalister er blitt såret i urolighetene.

En fransk journalist ble truffet i leggen i skyting i Ramallah onsdag, og en egyptisk tv-fotograf ble truffet av to kuler, men fikk mindre skader.

Den italienske tv-reporteren Amedeo Ricucci var sammen med Ciriello da han ble skutt:

- Vi begynte å filme og gjemte oss bak en bygning. Jeg sa til Raffaele at han måtte søke tilflukt fordi det var farlig. Han lente seg ut med et lite kamera, og de traff ham med flere kuler. De trodde antakelig han var med i kampene, sier Ricucci. Han sier det bare var israelere i den delen av gata der skuddene kom fra.

Mange drepte

Over 1.500 andre er blitt ofre for voldshandlingene siden september 2000, 1.170 palestinere og 340 israelere. Blant de drepte det siste døgnet er den palestinske obersten Abu Fadih. Han var nestkommanderende i Yasser Arafats livgarde Styrke 17 i Ramallah, og han døde i en skuddveksling med israelske soldater i sentrum av byen.

(NTB)

En palestinsk lege forsøker å redde livet til Raffaele Cirello på sykehuset i Ramallah.