PÅ FLUKT:  På flukt og uten voksne til å hjelpe seg ble Protegee (11) og Response (3) fotografert 16. november. Foto: Jerome Delay/ AP
PÅ FLUKT: På flukt og uten voksne til å hjelpe seg ble Protegee (11) og Response (3) fotografert 16. november. Foto: Jerome Delay/ APVis mer

Fotografen fant familien til Protegee (11) og Response (3)

Klarte ikke å glemme de foreldreløse jentene i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den australske fotografen Jerome Delay tok bildet av de to små jentene øverst i artikkelen i Øst-Kongo 16. november.

Med sin tre år gamle niese Reponse gråtende rundt halsen, tørker 11 år gamle Protegee selv tårene med en fillete T-skjorte.

De to små jentene var på desperat leting etter slektningene sine etter å ha kommet vekk fra familien.

Etter at bildet var publisert fikk fotografen, som jobber for nyhetsbyrået AP, hundrevis av e-poster fra hele verden fra folk som ønsket å hjelpe de to barna.

Han bestemte seg derfor å returnere til Kiwanja der bildet ble tatt for å forsøke å oppspore familien deres.

- Da jeg tok bildene hadde de to jentene vandret alene i tre dager. De hadde blitt skilt fra Protegees mor da familien flyktet til fots fra landsbyen Kiseguru som ligger ca. 2 mil unna Kiwanja. 11 åringen hadde tilbrakt ei natt i en kirke, hutrende med treåringen under et fillete skjerf, uten mat og vann, forteller han til AP.

Les fotografens egen beskrivelse av letingen hos nyhetsbyrået.

TILFLUKT:  Protegee, Response og Esperance har slått seg ned i et hjørne i en hytte i Kiwanja.
TILFLUKT: Protegee, Response og Esperance har slått seg ned i et hjørne i en hytte i Kiwanja. Vis mer

250 000 på flukt
Hundrevis av barn har blitt skilt fra familiene sine etter at konflikten i Kongo eskalerte kraftig i august. Totalt er minst 250 000 mennesker på flukt til tross for at Kongo har den største FN-styrken i verden.

Fotografen begynte å lete, kun utstyrt med fotografiet av de to jentene. Mot alle odds lyktes han. I nærheten av en FN-base traff han en bekjent av barna, og denne kvinnen visste også hvor moren deres var. Moren Esperance Nirakagori hadde søkt tilflukt i en katolsk kirke i Kiwanja, og Delay oppsøkte henne der.

- Jeg viste henne bildet og hun smilte ved synet av jentene. Så, til min overraskelse, fortalte hun meg at barna allerede hadde funnet henne, men at hun hadde sendt dem tilbake til landsbyen de kom fra, alene og til fots. Hun fryktet for sikkerheten deres i Kiwanja  og trodde de ville være sikrere sammen med hennes eldste datter. Selv var hun for svak til å dra, forteller han.

- Da jeg sa at jeg ville komme tilbake neste morgen og kjøre henne til døtrene i Kiseguru lyste ansiktet hennes opp i et stort, ekte smil, skriver han videre.

Morgenen etter kjørte de til landsbyen som lå 20 minutter unna. Gjenforeningen med Protegee og Reponse var stillferdig, forteller han:

«De smilte til hverandre. Ingen snakket.
- Er du glad for å se moren din?, spurte jeg Protegee.
- Ja, svarte hun med forsiktig stemme.» skriver Delay.

Soldater flykter fra opprørerne
Situasjonen for flyktningene i Øst-Kongo er svært utrygg. Ifølge de siste meldingene er hæren på vikende front i Nord-Kivu øst i landet.

Regjeringssoldater skal i går ha kjempet mot både offensive tutsiopprørere og militssoldater som vanligvis er lojale mot landets nasjonale styrker.

Selvsikre tutsiopprørere lover imidlertid tilbaketrekking for å kunne innlede forhandlinger med hæren.

VIKENDE FRONT  Regjeringsstyrkene er på vikende front i Øst-Kongo. Foto: AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT
VIKENDE FRONT Regjeringsstyrkene er på vikende front i Øst-Kongo. Foto: AFP PHOTO / Roberto SCHMIDT Vis mer

Sivilbefolkningen har ifølge FN blitt terrorisert både av de regjeringslojale militsen og av tutsiopprørerene.

Protegee, Response og Esperance kom seg ifølge AP-fotografen trygt tilbake til Kiwanja hvor de har slått seg ned i et hjørne av et rom tilhørende den katolske kirken.

Utenfor deler FNs matprogram ut mat, men situasjonen er forstatt ustabil.

- Før jeg dro ga jeg Esperance bildet av datteren og datterdatteren. Hun ga det videre til Protegee som, med Reponse på fanget, stirret på bildet. Jeg etterlot dem der, med bildet som en av de få eiendelene deres. På spørsmål om når de ville returnere til landsbyen svarte Esperance, «når krigen er over», skriver han.  

GJENFORENT:  Her er familien gjenforent for andre gang i landsbyen Kiseguru.
GJENFORENT: Her er familien gjenforent for andre gang i landsbyen Kiseguru. Vis mer