KLIMAENDRINGER

Fotografen gråt. Men nå sår eksperter tvil om «klima-isbjørnen» som rystet verden

Smeltet is byr på utfordringer for isbjørnene.

KLIMAENDRING?: National Geographic publiserte en video som viste en isbjørn som slet med sult på grunn av klimaendringer. Nå sår eksperter tvil om klimaendringer faktisk førte til isbjørnens sult. Video: National Geographic. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For få dager siden publiserte National Geographic en video av en radmager isbjørn som skulle illustrere problemene klimaendringer påfører isbjørnene. Videoen er sett mange millioner ganger, men kanalen har fått kritikk for at isbjørnen ikke nødvendigvis hadde problemer knyttet til klimaendringer. Kanalen har på sin egen nettside besvart alle kritiske spørsmål som har dukket opp.

Se video over

Tore Furevik er professor ved UIB og direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning. Han stiller seg bak påstandene om at isbjørnen i videoen ikke er et offer for klimaendring.

- Jeg tror ikke denne enkelte isbjørnen er rammet av klimaendringer, fordi den holder til på kanadiske Baffin Island, og det er et av områdene hvor vi har sett minst endringer i isdekket, sier Furevik.

Også Jon Aars, isbjørnekspert ved norsk polarinstitutt, sår tvil om hvorvidt videoens isbjørn lider av plager knyttet til klimaendringer.

- Bildet er en illustrasjon på hva som skjer med isbjørn som lider på grunn av mangel på sjøis, fordi de da sulter og dør. Men det betyr ikke at denne bjørnen er preget av klimaendringer, og det er ikke representativt for større deler av bjørnebestanden. På samme måte vil ikke én feit bjørn illustrere at klimaendringer ikke påvirker isbjørnbestanden, sier Aars.

Problematisk

Selv om det sås tvil om hvorvidt isbjørnen i National Geographics video var utsatt for helseproblemer på grunn av klimaendringer, er likevel både klimaforsker Furevik og isbjørnekspert Aars klar på at isbjørnen går en usikker framtid i møte.

- Mangel på sjøis er et problem for isbjørnene, og vi ser at vi får stadig flere dårlige isår. Binnene er særlig utsatte, og hvis de ikke får i seg nok mat så får de ikke produsert avkom, sier Aars.

Ifølge Furevik kan isbjørnene forvente seg stadig mindre sjøis. Og endringene har allerede vært svært store.

- Vi har veldig gode satellittmålinger som går tilbake til 1978. De viser at isarealet har omtrent halvert seg om sommeren, men de har også vist at istykkelsen er halvert. Dermed er volumet av is redusert med tre fjerdedeler på noen få tiår. Dette er veldig dramatiske endringer, sier Furevik.

Må tilpasse seg

Med stadig mindre sjøis må isbjørnene tilpasse seg. Særlig må de tilpasse hvor de kan leve. Gjør de ikke det, vil de fort bli magre og syke, som illustrert i videoen over.

- Generelt sett kan vi si at isbjørner får mindre leveområder og at de stadig begrenses til færre områder hvor de finner sjøis og mat. Likevel kan vi si at isbjørner på sikt trolig vil klare seg i framtida i de områdene som da vil ha like gode forhold med hensyn på sjøis som det vi finner i områder hvor de klarer seg i dag. De har altså fortsatt nok sjøis til at de overlever og reproduserer.

Furevik er skeptisk til om isbjørnene kan leve som de gjør i framtida, og tror de må gjennom endringer for å overleve.

- Isbjørnen er truet av at isen trekker seg tilbake, og den vil etter all sannsynlighet forsvinne totalt på sommerstid i løpet av dette århundret. Isbjørnen vil nok dermed måtte utvikle seg til å bli et landdyr. Dermed er det grunn til å tro at isbjørnen ikke vil leve som i dag om hundre år, sier Furevik.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer