Fotografer frikjent etter forfølgelse av Diana

Tre såkalte paparazzier ble fredag frikjent etter at de i 1997 forfulgte prinsesse Diana og kjæresten hennes Dodi al-Fayed samme kveld som de to omkom i en bilulykke. Sjåføren Henri Paul døde også i ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christian Martinez fra byrået Angeli og de to frilanserne Fabrice Chassery og Jacques Langevin fotograferte paret mens de satt i limousinen i Paris den fatale kvelden. De tre fotografene ble frikjent for å ha brutt privatlivets fred.

Livvakten Trevor Rees-Jones var den eneste i bilen som overlevde, da Dianas og Dodis luksusbil i høy fart kjørte inn i en søyle i veitunnelen ved Pont d'Alma, en av bruene over Seinen i Paris. Henri Pauls etterlatte har avvist anklager om at sjåføren var beruset.

Anmeldt

Chassery, Langevin og Martinez var anmeldt av Dodis far Mohamed al-Fayed. Den egyptiske milliardæren forsøkte først å få de tre tiltalt for uaktsomt drap, men fransk høyesterett kom til at de var for langt fra bilen til å ha forårsaket selve ulykken.

Kjernepunktet i saken om brudd på privatlivets fred var spørsmålet om innsiden av en bil kan regnes som privat område, når den befinner seg på en offentlig gate eller vei. Hvis de tre tiltalte var blitt funnet skyldige, kunne de i teorien risikert opp til ett års fengsel.

De risikerte også bøter på opp til 45.000 euro eller 367.000 kroner hver. Men aktor i saken hadde nøyd seg med å legge ned påstand om betingede fengselsstraffer, og tilsvarende saker mot fem andre fotografer er tidligere henlagt.

Spådom

Frikjennelsene i Paris kommer etter at britene den siste tiden har vært sterkt opptatt av et brev der Diana angivelig skal ha forutsagt sin egen død. Ifølge prinsessens butler Paul Burrell skrev Diana i oktober 1996 at «noen» planla å drepe henne i en fingert bilulykke.

Burrells utsagn fikk Mohamed al-Fayed, som eier det fasjonable varehuset Harrods i London, til å hevde at Diana og Dodi ble drept av Storbritannias hemmelige tjenester. Motivet skulle være å gjøre slutt på en kjærlighetsaffære som var pinlig for det britiske hoff.

Ingen av bildene som fotografene tok inne i ulykkestunnelen i Paris, ble noensinne offentliggjort. Det tok dommerne i Paris bare et halvt minutt å lese opp kjennelsen i saken som har vært en gjenganger i medier verden over siden dødsnatten 31. august 1997.

(NTB)

DREPT I BILKRASJ:</B> Diana og kjæresten Dodi ble drept i bilkrasjet i 1997.
LETTET:</B> en franske pressefotografen Jacques Langevin snakker med repotere etter dagens frikjennelse.