Fotograferte ulvejakt - bare ti minutter fra Moss

VÅLER I ØSTFOLD (Dagbladet): Erik Broman (37) gjorde store øyne da han var på jakt i går morges. - Bikkja mi hadde los på et rådyr da jeg plutselig fikk se fire ulver nærme seg. Jeg slapp børsa, hentet kameraet, gikk litt nærmere, bare hundre meter fra. Avstanden var dessverre litt for stor til at det ble helt tydelig. Men opplevelsen kommer jeg aldri til å glemme, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flokkens unike historie

Etterpå hørte jegeren et voldsomt leven da ulvene kastet seg over rådyret.

- Da hadde jeg trukket meg tilbake fordi jeg var engstelig for dachsen min, som var på full fart etter rådyret. Den forsvant inn i skogen med ulvene rett bak i fullt firsprang. Rådyrskrotten fant jeg ikke, forteller Erik Broman.

I stedet fant Broman og soppsanker Erik Rynning en nylig ihjelbitt elgkalv i samme område noen timer seinere.

- Ulvene var fortsatt like i nærheten, for vi hørte sterke ulvehyl. Det var såpass uhyggelig at vi fant det tryggest å trekke oss tilbake, sier Erik Rynning .

Nærgående

Ulvefamilien i Våler blir mer og mer nærgående. I helga har ulvene to ganger angrepet hunder på gårdstun. I går formiddag drepte ulveflokken en elgkalv rett ved bilveien, bare snaue fem hundre meter fra nærmeste hus, 10 minutters kjøring fra E6 ved Mosseporten.

Bernt Sanderød, viltsjef i Våler kommune, var med da Dagbladet besøkte stedet i går ettermiddag. Han er ikke i tvil om at elgen er tatt av ulvene.

- Du ser at det har vært kamp her. Elgen har gått kast i kast før den har måttet gi tapt, sier Sanderød.

Han viser brukne busker og småtrær, dotter av elghår og avskrellet mose.

- Kjøttet er fortsatt helt rødt og friskt. Det er bare noen få timer siden ulvene tok den, sier viltsjefen. Han anslår vekta på elgen til 100 kilo.

Jeger Erik Broman mener ulvene har fulgt sin vanlige framgangsmåte.

- En av ulvene biter seg fast i elgens hode, de andre tar bakbeina. Elgen er sjanseløs mot rovdyra, sier Broman.

Sju ulver

Folk i Våler begynner å bli engstelige for å la små unger og bikkjer gå alene. Færre enn vanlig plukker bær og sopp. Mange har lyst til å ta børsa fatt.

- I 20 år har vi hatt rottweilere til å passe på gården. Nå er det jammen vi som må passe på rottweileren, utbryter Audun Stangjordet.

Lørdag morgen hadde han hele ulvefamilien på besøk hjemme i Svinndal.

- Jeg sendte ut rottweilervalpen vår på morgenen, men den kom kjapt inn igjen med halen mellom beina. Da jeg kikket ut, så jeg fem unge ulver på plenen, rett ved husveggen. 50 meter bak dem sto de to voksne ulvene og fulgte med. Jeg måtte skrike til dem for å skremme dem vekk.

Vi trenger fellingstillatelse før ulveflokken får gjort mer ugagn, mener Audun Stangjordet.

Ny bikkje

12 timer etter at ulvene forlot hans eiendom på Svinndal, dukket de opp hos Karl Anstensrud på Wæhli, en gard fire kilometer unna.

- Tre ulver prøvde å ta bikkja her, en finsk støver. Rovdyra var jo nesten oppå trammen. Nå må vi begynne å beskatte. Hvis ikke vet ingen hvordan dette ender, sier Anstensrud.

Neste morgen hadde ulvene forflyttet seg en snau kilometer, til Lahelle, der Erik Broman fotograferte dem før de tok knekken på elgkalven.

BLINKSKUDD: Med pocketkamera og på hundre meters hold fikk Erik Broman inn dette blinkskuddet.