Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fotokonfrontasjonene kan være ulovlige

Staff mener politiet lurte klienten. 55-åringen fengsles for fire nye uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKI (Dagbladet.no): Den lommemann-siktedes forsvarer, advokat Tor Erling Staff, mener politiet har fotografert og brukt foto av hans klient i konfrontasjoner uten å ha innhentet samtykke på forhånd.

Den siktede 55-åringen ble i ettermiddag varetektsfengslet i fire nye uker i Follo Tingrett.

Fengslingsmøtet ble holdt for lukkede dører, fordi politiet mener det fremdeles er fare for bevisforspillelse. Den siktede var selv tilstede, men kom ikke frem før pressen og fremmøtte hadde forlatt salen, og dommerne lukket dørene.

Ble fotografert

Politiet la i dag fram nye dokumenter i saken, som de mener styrker siktelsen mot den 55 år gamle bergenseren. Han er siktet for elleve forhold av overgrep mot mindreårige.

- Vi har hatt fem fotokonfrontasjoner med siktede. Og det vil skje flere konfrontasjoner fortløpende, i forhold til både fornærmede og vitner. Vi mener det som har skjedd siden siste fengsling har styrket vår sak, sier påtaleansvarlig Jorid Kile Berg til Dagbladet.no.

55-åringen nektet opprinnelig å la seg avfotografere slik at politiet kunne avholde fotokonfrontasjon med vitner og ofre. Men etter å ha lest et brev fra datteren, skal han likevel ha stilt opp. Han har ikke ønsket å stille personlig i en konfrontasjon.

Kile Berg vil ikke svare på om vitner eller fornærmede har identifisert den siktede under fotokonfrontasjonene.

BILDESTRID: Politiet tok nye bilder av den siktede 55-åringen for å vise vitner og ofre for lommemannen. Forsvareren mener de aldri har fått samtykke til dette, og mener fotokonfrontasjonene er ugyldige som bevis. Dette bildet er fra politiets hjemmeside, der fantomtegninger og overvåkingsbilder av lommemannen ble publisert for offentligheten. Foto: Scanpix
BILDESTRID: Politiet tok nye bilder av den siktede 55-åringen for å vise vitner og ofre for lommemannen. Forsvareren mener de aldri har fått samtykke til dette, og mener fotokonfrontasjonene er ugyldige som bevis. Dette bildet er fra politiets hjemmeside, der fantomtegninger og overvåkingsbilder av lommemannen ble publisert for offentligheten. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har i første omgang 20-30 avhør der vi vil foreta fotokonfrontasjoner. Det som er en utfordring er å kjenne igjen siktede i forhold til når overgrepene ble begått, og i forhold til fantomtegninger, sier politiadvokaten.

Rasende Staff

55-åringens forsvarer, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff reagerer kraftig på måten fotografiet til konfrontasjonen ble tatt.

- Den siktede ble hentet på Ila landsfengsel fredag den 15. februar. Da hadde han nettopp mottatt et brev som berørte ham sterkt. Han ble hentet av politiet for å bli fotografert, men ble ikke orientert om sin rett til å nekte eller retten til å ha med sin forsvarer. Etter min mening er dette beviset ulovlig ervervet og ulovlig å benytte siden det er innhentet uten samtykke, sier han.

Forsvareren understreker at han vil forfølge saken.

- Retten må avgjøre

- Vi mener at bildet er tatt etter en riktig prosess, og at det ikke er et ulovlig bevis. Vi mener retten må ta stilling til dette under hovedforhandlingene, sier påtaleansvarlig Jorid Kile Berg til Dagbladet.no.

Staff er uenig, og mener det må avgjøres før saken havner i retten.

- Da kan vi risikere at det foreligger 70 ugyldige fotokonfrontasjoner når rettssaken kommer opp en gang neste år, sier han.

Det er foreløpig ikke aktuelt å utvide siktelsen mot 55-åringen. Men politiet understreker at han fremdeles er mistenkt i 150 saker.

Nekter å la seg avhøre

55-åringen nekter fremdeles å la seg avhøre av politiet.

- Han har ennå ikke blitt formelt avhørt, og ønsker ikke å ha noe med oss å gjøre. Dette er hans valg, og det må vi bare ta til etterretning. Det som vanskeliggjør vårt arbeid er at han ikke vil avgi politiforklaring. Det gjør at ting tar mye lengre tid, sier Kile Berg.

RASENDE: Forsvarer Tor Erling Staff i retten i dag. Hans klient ble varetektsfengslet for nye fire uker med brev- og besøkskontroll.
STYRKET: Påtaleansvarlig Jorid Kile Berg mener politiets sak er styrket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media