Fotsoldater for ny generasjon mobiltelefoner

Dypt inne i Kongo jobber barn, kvinner og menn som slavearbeidere i livsfarlige gruver på jakt etter mineraler som inneholder det sjeldne metallet tantal. Virksomheten finansierer en blodig krig i Kongo. I USA og Europa legger gravingen i Kongos jungler grunnlaget for en ny generasjon mobiltelefoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svært sjeldne metallet tantal er blitt en ny drivkraft bak krigen i det østlige Kongo, og legger hindringer i veien for gjennomføringen av en fredsavtale. Soldater fra opprørsbevegelsen RCD, styrker fra Rwanda og rwandesiske hutu-rebeller, kjemper om kontrollen over områder som er i ferd med å bli gull verd: I regionen Kivu er det store forekomster av mineralet columbitt som i dette området er svært rikt på det metalliske grunnstoffet tantal. Flere tusen barn, kvinner og slavearbeidere i livsfarlige gruver er på jakt etter «det grå gullet» - mineralet columbitt.

Bare siden desember har prisen for dette sjeldne metallet økt fra 675 kroner per kilo til over 3000 kroner, skriver den belgiske avisa Le Soir.

Grunnen til prisøkningen er at mobiltelefonselskapene bruker metallet i nye generasjoner telefoner.

Tidligere har det svært bestandige og lettformelige metallet blitt brukt til rakett-teknologi, satellitter og atomreaktorer.

Finansierer krig

«Det grå gullet» flys ut fra området til USA, Belgia, Tyskland og Kasakhstan, viser en granskning fra FN. Virksomheten drives av gruveselskapet Somigl som eies av Africom fra Beliga, Promeco fra Rwanda og Cogecom fra Sør-Afrika, viser avsløringen i Le Soir. Selskapet har nære forbindelser til den rwandesiske hæren og opprørsbevegelsen RCD som støttes av Rwanda. RCD har 40000 soldater.

Hver måned får RCD utbetalt omkring en million dollar fra gruvevirksomheten. Statskassa i det lutfattige Kongo og arbeiderne får ingenting eller bare lommepenger.

RCD har siden 1998 ført krig mot regimet i Kongo med solid støtte fra Rwanda. Minst tre millioner mennesker er fordrevet fra sine hjem og så mange som 2,5 millioner skal ha mistet livet som følge av den siste krigen i Kongo som startet i 1998. Soldater fra seks land, Uganda, Rwanda og Burundi på opprørernes side, samt Angola, Zimbabwe og Namibia på regjeringens side, har deltatt i den blodige krigen.

- Plyndring

FN, som nå utplasserer observatører i landet, har gransket utnyttelsen av Kongos enorme ressurser og kaller det som skjer «en systematisk plyndring». De påpeker også at ressursene er en viktig årsak til krigen.

Det ser nå ut til at de utenlandske styrkene vil respektere fredsavtalen FN fikk i stand i 1999 og Zimbabwe og Uganda har varslet at de vil trekke sine soldater ut av Kongo. Men opprørsbevegelsen RCD sier de vil fortsette krigen mot president Joseph Kabila og regjeringshæren.

Bortsett fra soldatene fra Angola, heter det i FN-granskningen, har alle landene beriket seg på illegal gruvevirksomhet i Kongo. Krigsbyttet består av diamanter, kobolt, kobber og altså columbitt.

Det er anslått at 80 prosent av verdens forekomster av dette verdifulle mineralet befinner seg i Afrika, og at mye av dette er i Kongo. Det kan bli en viktig ressurs for landet og kan bringe Kongo opp av den økonomiske hengemyra over 40 år med vanstyre og flere år med krig har presset folket i landet ned i.

<B>RESSURSKRIG: Opprørssoldatene i Kongo soper inn store summer gjennom plyndring av mineralressursene øst i landet. Her ligger store forekomster av det sjeldne metallet tantal som brukes i produksjonen av en ny generasjon mobiltelefoner.