Foucaults nye liv

Michel Foucault, betydelig intellektuell figur i Frankrike, døde for 20 år siden. Nå minnes han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Idéhistorikeren og filosofen Michel Foucault (1926- 84) rager i det franske intellektuelle landskapet, også nå, 20 år etter sin død. Ikke minst fordi han skrev veldig åpne verk, som stadig er grunnlag for intense diskusjoner. Foucault kjempet mot enhver form for makt. Hans verk tolkes gjerne som en «redskapskasse» for å forstå omverdenen, men også endre den. Målet var å bevege ordene så de igjen kunne bevege ting. Ifølge avisa Libération, som sto filosofen nær, er hans verk som hans befriende latter.

DANIEL DEFERT

, også filosof, var Foucaults venn gjennom mer enn 20 år. Deres møte fikk stor betydning for begges verk, ikke minst Foucaults. For første gang nå har Defert akseptert å snakke om Foucaults død. Han fikk vite dødsårsaken da han så dødsattesten: aids. Legene hadde aldri villet bruke det ordet. På den tida var aids veldig lite kjent. Viruset var bare så vidt oppdaget. Foucault var selv klar over at det kunne være det, men trodde til siste stund at det ikke var det. Daniel Defert stiftet etter Foucaults død foreningen Aides, mot aids, som har fått stor betydning i kampen mot aids, og i hele det medisinske landskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer