Fovirring rundt palestinsk avtale

Fatah og Hamas har godkjent et historisk dokument. Men dokumentet sier ingenting direkte om anerkjennelse av Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):  I dokumentet "The Prisoner`s Document", som ble godkjent av de rivaliserende palestinske partiene Fatah og Hamas, er partene enige om at staten Palestina skal opprettes på Vestbredden og Gaza. 

Tradisjonelt er dette sett på som en del av en tostatsløsning. Og mange har argumentert for at dette implisitt betyr at Hamas endelig anerkjenner staten Israels rett til å eksistere.

Men den palestinske ministeren Abdul rahman Zidan sier til BBC at Hamas-Fatah- dokumentet ikke på noen måte anerkjenner staten Israel.

- Du vil ikke finne ett ord i dokumentet som slår fast anerkjennelsen av Israel, sier han til BBC.

Ikke fullstendig

Selv om både Hamas og Fatah har godkjent dokumentene, er ikke alle forhandlingspartene enige med ordlyden i avtalen. Islamsk Jihad, som søndag kidnappet en israelsk soldat, motsetter seg flere av punktene i dokumentet.

- Og vi har reservert oss mot flere andre punkter, sa talsmann for gruppen, Khaled al-Batch.

Dokumentet har trolig liten innvirkning på det spente forholdet mellom Israel og Palestina. Israel opplyser at dokumentet er en intern sak for palestinerne og at det ikke tilfredsstiller de internasjonale kravene om at Hamas stanser all voldsutøvelse og anerkjenner Israels rett til å eksitere.

GODKJENTE DOKUMENT: Hamas godkjente tirsdag et dokument som innebærer at Israel og Palestina skal eksitere side om side med hverandre. Her poserer medlemmer av den Hamas-tilknyttede gruppen Al-Qassam brigades i byen Nablus tirsdag formiddag. Foto: EPA
GODKJENTE DOKUMENT: Hamas godkjente tirsdag et dokument som innebærer at Israel og Palestina skal eksitere side om side med hverandre. Her poserer medlemmer av den Hamas-tilknyttede gruppen Al-Qassam brigades i byen Nablus tirsdag formiddag. Foto: EPA Vis mer

Samtidig har den israelske hæren trappet opp styrkene ved grensen av Gaza og truer med å angripe området dersom forhandlingene omkring utleveringen av den kidnappede soldaten, ikke fører fram.

Uker med forhandlinger 

Godkjennelsen av avtalen kommer etter uker med forhandlinger mellom de to partiene, med hensikt å avslutte de siste månedenes internasjonale bistandssanksjoner mot den Hamas-ledede regjeringen. Både USA, Israel og EU har Hamas på listen over verdens terroristorganisasjoner.

Ifølge Salah Zeidan, som har bistått under forhandlingene mellom de to partiene, er alt klart for en offisiell underskriftsseremoni.

- Alle politiske grupper er forberedt på en gjensidig våpenhvile med Israel, sier Zeiden.

Gir fra seg makt
I tillegg til tostatsløsningen innebærer «The Prisoner`s Document» at militante grupper henstilles til å begrense angrepene mot Israel til områdene som ble okkupert under midtøstenkrigen i 1967. Dokumentet innebærer også at Hamas-regjeringen vil gi fra seg deler av regjeringsmakten og går inn i en koalisjonsregjering med Fatah.

- Dette er et historisk øyeblikk og et viktig øyeblikk i vår historie. I skyggen av opptrappingen av trusler og aggresjonenen mot vårt folk, understreker vi at vårt folk står samlet, sier talsmann for Hamas, Sami Abu Zuhri.

- Jeg kan fortelle verden og vårt folk at vi har en enighet omkring «the prisoners´ document», som er en nasjonal avtale, sier Samir Masharawi, en av topplederne i Fatah.

Fovirring rundt palestinsk avtale

Gahr Støre positiv
Ved en pressekonferanse i Oslo i ettermiddag sa utenriksminister Jonas Gahr Støre at det er positivt at de palestinske partene har funnet sammen rundt dokumentet. I hvor stor grad dokumentet vil påvirke forholdet mellom Palestina og Israel, mente Gahr Støre det var for tidlig å kommentere. 

-  Men hvis det er slik at erklæingen har referanser direkte eller indirekte som går i retning av kravene som det internasjonale samfunnet har stilt, så er det positivt, sa Støre.

Han mener man ikke kan forlange at kravene oppfylles i én omgang.

- Men om dette er et lite skritt eller et viktig skritt på den veien, så er det positivt.

- Men hvis det stemmer, vil Norge da gå inn for å gi Hamas støtte igjen?
- Jeg vil ikke kommentere det før jeg har sett dokumentet. Men det er ingen tvil om at Norge har vært blant de som har ment at dersom det beveger seg i riktig retning, så skal det også møtes på en konstruktiv måte, sa Støre

Les hele dokumentet her.

VED GRENSEN: Israel har siden en isralesk soldat ble kidnappet av den militante gruppen Islamsk Jihad søndag, trappet opp styrkene ved grensen til Gaza.
STÅR SAMLET: - Dette er et historisk øyeblikk, sier talsmann for Hamas, Sami Abu Zuhri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer