Fox tar tøylene

Et politisk jordskjelv og intet mindre har rystet Mexico. Den nye presidenten, Vicente Fox, vil styre Mexico med støvlene på, kanskje fra hesteryggen. Men ingen er helt sikre på hva han kommer til å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fox er den første presidenten i Mexico som kommer utenfra Det revolusjonære institusjonelle partiet (PRI), og han kan inntil videre unnskylde seg med at han finner det ene skjelettet etter det andre fra forgjengerne i presidentpalasset Los Pinos.

Til valgmøtene kom han gjerne ridende til hest, iført oppknappet skjorte, olabukse og støvler, akkurat som en vaquero - kvegdriver.

Godseier

Men i et land hvor millioner ikke har råd til gode sko, har Fox nok av støvler, for han eier en støvlefabrikk med tusen ansatte.

Og fra hesteryggen kan han like gjerne være den ranchero - godseier - som han virkelig er, med en gård på 4500 mål i delstaten Guanajuato. Der driver han med kveg og struts og dyrker grønnsaker for markedene i USA, Europa og Japan.

Motstanderne frykter han skal styre Mexico som en autoritær godseier styrer sitt gods: fra hesteryggen. Og han har allerede fått kallenavnet «Foximori», etter Perus omstridte president.

«Litt til venstre»

PRI har ødelagt Mexico og landet har kreft, var blant de mange kraftsalvene hans i valgkampen. Men det er ikke lett å finne ut hva Fox vil gjøre med dette, bortsett fra at han vil «gi Moderlandet blodoverføring».

- Vi tror ikke på nyliberalismen gjennomført under markedets blinde oppsyn, som i Latin-Amerika har etterlatt for mange utstøtte og fattige. Heller ikke tror vi på det gamle statsstyret. Og privatiseringene har vært gjort opp mellom kompiser, har han sagt.

Først ville han privatisere oljeselskapet Pemex, men dette er et symbol på Mexicos uavhengighet, så han måtte raskt snu.

Fox nekter å være en konservativ moralist. På en skala fra 0 til 10, fra ytre venstre til ytre høyre, står han på 4,5, omtrent som Folkepartiet i Spania, sier han. Bill Clinton og Tony Blair er hans forbilder.

- Jeg står litt til venstre, sier Fox.

Men i Det nasjonale handlingspartiet (PAN), som han leder, finnes en reaksjonær høyrefløy som alle kan se er dekket av spindelvev.

Mora til Vicente kom fra Spania mens faren er av irsk ætt, og som barn av en utlending kunne han ikke velges før Grunnloven ble endret i 1993. Da hadde han studert økonomi ved jesuittenes universitet i hjemlandet og ved Harvard i USA. Som sjef for Coca-Cola tok han knekken på Pepsi i Mexico. I 1998 ble han valgt inn i Deputertkammeret og ved andre forsøk, i 1995, ble han guvernør i hjemstaten Guanajuato.

Fox er gift og separert, med fire adopterte barn. Han bekjenner seg som «en synder, men en monogam synder».

Åpne munner

På valgdagen fylte Vicente Fox 58 år, og på seiersdagen lovte han straks å brette opp armene fordi så mye arbeid venter. Hans største utfordringer blir et embetsverk som er gjennomsyret av PRI og den store fattigdommen, som han vil kurere med «snill markedsøkonomi». Borgerkrigen mot zapatistene sør i Chiapas skal han løse på 15 minutter, bare subcomandante Marcos kommer tidsnok til møtet.

- Vi må omfordele, vi må sikre at alle får sitt stykke av kaka, sier Vicente Fox.

Og millioner av lutfattige meksikanere venter nå med åpen munn.

PÅ HESTERYGGEN: Vicente Fox fremstår som den meksikanske Marlboro-mannen, en folkelig kvegdriver som har tenkt å regjere i olabukser og cowboystøvler.