Bomba i Drøbak

«Foxtrot-bombe» brukt i Drøbak

- Metoden er lik den vi har sett i Sverige, sier politiadvokat.

EKSPLOSJON: Ei tilsvarende bombe som den brukt i Drøbak gikk av ved ei boligblokk utenfor Stockholm i januar i år. Foto: Svensk politi
EKSPLOSJON: Ei tilsvarende bombe som den brukt i Drøbak gikk av ved ei boligblokk utenfor Stockholm i januar i år. Foto: Svensk politi Vis mer
Publisert

Politiet mener bomba som sprengte ut inngangspartiet på et bolighus i Drøbak i oktober, ble utløst med en fjernstyrt innretning.

- Det er en lik innretning og framgangsmåte som vi har sett i Sverige, sier Christian Finnanger, påtaleansvarlig i saken, til Dagbladet.

Finnanger er tilknyttet gruppa «Annen alvorlig og organisert kriminalitet» i Øst politidistrikt.

Politiet mener gjerningspersonene har dratt en ledning fra sprengladningen til et bilbatteri som ble funnet et stykke unna, og brukt strøm derfra til å detonere dynamitt. Bildet som politiet har delt med media, viser at batteriet er kjøpt på Biltema.

LIK METODE: Bilbatteriet til venstre ble funnet av svensk politi ved åstedet for eksplosjonen ved boligblokka i Sverige. Batteriet til høyre ble funnet av norsk politi ved bolighuset i Drøbak. Foto: Svensk og norsk politi
LIK METODE: Bilbatteriet til venstre ble funnet av svensk politi ved åstedet for eksplosjonen ved boligblokka i Sverige. Batteriet til høyre ble funnet av norsk politi ved bolighuset i Drøbak. Foto: Svensk og norsk politi Vis mer

- Detonasjon

Dagbladet har tilgang til svenske dommer, og 27. januar i år ble et inngangsparti på ei boligblokk utenfor Stockholm sprengt med en metode som tilsynelatende er lik.

Klokka 03.38 gikk følgende melding ut i politiets systemer, ifølge den svenske dommen: «Detonasjon ved port til flerfamiliehus i Akalla.»

Inngangsdøra til boligblokka var sprengt av hengslene, og det var tydelige skader på vegg og golv.

Langs bakken lå en ledning som politiet kunne følge omtrent 20 meter fra døra. Der fant de et bilbatteri som var kjøpt på Biltema.

Styrken på eksplosjonen virker å være tilsvarende som bomba i Drøbak, vurdert ut fra skadene på åstedet.

LIKHETSTREKK: Stryken på den svenske og den norske bomba ser ut til å være tilsvarende i styrke, sett ut fra skadeomfanget på bildene fra åstedene. Foto: Svensk og norsk politi
LIKHETSTREKK: Stryken på den svenske og den norske bomba ser ut til å være tilsvarende i styrke, sett ut fra skadeomfanget på bildene fra åstedene. Foto: Svensk og norsk politi Vis mer

Ni personer ble siktet etter eksplosjonen i Akalla og to andre steder. Politiet i Sverige knytter bombeattentatene til det kriminelle nettverket Foxtrot.

Sjekker for DNA

Politiet har uttalt at de knytter Drøbak-eksplosjonen til kriminalitet i Sverige. De ønsker ikke å kommentere om det er denne konkrete saken de sammenlikner med, men sier til Dagbladet at de kan gå ut med at det er likheten mellom bombene som utgjør knytningen til Sverige.

- Vi har ikke noen holdepunkter for å si at det er Foxtrot som er involvert, understreker Finnanger.

I den svenske saken fant politiet DNA på flere av de etterlatte bombedelene på åstedet. Dette førte til at etterforskningen kunne spisses inn mot et Foxtrot-miljøet.

BESLAG: Det svenske politiet fant sprengstoff da de gjennomførte en husransakelse mot en av de mistenkte i saken. Foto: Svensk politi
BESLAG: Det svenske politiet fant sprengstoff da de gjennomførte en husransakelse mot en av de mistenkte i saken. Foto: Svensk politi Vis mer

- Vi sjekker fingeravtrykk og DNA, sier Christian Finnanger til Dagbladet.

Han ønsker ikke å gå konkret inn på hvilke taktiske etterforskningsgrep politiet benytter for å finne gjerningspersonene. Av den svenske etterforskningen framgår det at politiet tok i bruk skjulte etterforskningsmetoder for å komme til bunns i saken.

Ingen pågrepet

Tidligere har politiet sagt at de knyttet Drøbak-eksplosjonen til en lokal konflikt. Denne teorien er nå svekket.

- Vi ser at dette knytter seg til større kriminelle aktører, sier Finnanger

Han ønsker ikke å gå konkret inn på personer eller kjente kriminelle miljøer.

- Det er tilknytninger mellom flere kriminelle nettverk. Vi ser på kriminelle miljøer som kan ha forgreninger til Sverige, sier den påtaleansvarlige.

Kripos skal ikke ha avgitt ressurser til etterforskningen av saken.

- Samarbeider dere med PST?

- Vi samarbeider med alle som sitter på informasjon, sier Finnanger.

Ifølge ham er ingen pågrepet i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer