OMGANG NUMMER TO: Presidentkandidat Hillary Clinton er ikke ferdig med e-postsaken på en stund ennå, etter at det i dag ble kjent at 14 900 e-poster ikke ble nevnt av Clintons advokater. Disse kommer i tillegg til de 30 000 som allerede er gransket. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Scanpix
 OMGANG NUMMER TO: Presidentkandidat Hillary Clinton er ikke ferdig med e-postsaken på en stund ennå, etter at det i dag ble kjent at 14 900 e-poster ikke ble nevnt av Clintons advokater. Disse kommer i tillegg til de 30 000 som allerede er gransket. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB ScanpixVis mer

- Føyer seg inn i rekka av hendelser som har ført til at mange oppfatter henne som ikke helt redelig

Forsker om avsløringen av 14 900 «nye» e-poster fra Clintons private server.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hillary Clinton unngikk for halvannen måned siden tiltale for å ha brukt en privat e-postserver i sitt virke som utenriksminister. 30 000 e-poster til og fra den nåværende presidentkandidaten ble gransket.

Men i går kom det fram at FBI har overlevert ytterligere 14 900 e-poster fra Clintons server til det amerikanske utenriksdepartementet, som etterforsker saken på eget initiativ. Advokatene hennes unnlot å opplyse om dem, skriver Washington Post.

Dermed blir det mer gransking i e-postsaken, midt i oppkjøringen foran valget 8. november.

- Lang og utmattende affære

Hilmar L. Mjelde, seniorforsker og USA-ekspert ved Uni Research Rokkansenteret i Bergen, sier den nye e-postavsløringen føyer seg inn i rekka av hendelser som har ført til at mange oppfatter henne som ikke helt redelig.

USA-EKSPERT: Hilmar L. Mjelde. Foto: Uni Research Rokkansenteret
USA-EKSPERT: Hilmar L. Mjelde. Foto: Uni Research Rokkansenteret Vis mer

- Kritikerne beskylder henne for stadig å komme med halvsannheter, og at hun drives fra skanse til skanse, framfor å legge alle kortene på bordet med en gang. Da utvikler dette seg til en lang og utmattende affære, som nå, sier Mjelde til Dagbladet.

På den annen side tror han ikke de nyoppdagede e-postene får all verdens følger for den demokratiske presidentkandidaten.

- Jeg føler jeg har hørt dette mange ganger siden saken sprakk i mars 2015. Det er foreløpig mer av det samme, ikke noe kvalitativt nytt som er avdekket, sier forskeren.

- Hun har lenge skåret lavt på meningsmålingene om ærlighet, og med mindre det dukker opp noe virkelig nytt og negativt, er dette bakt inn i velgervurderingene fra før.

Sår tvil

Uansett er e-postavsløringen noe motstander Donald Trump vil bruke til det fulle i valgkampen fram mot november.

- Begge beskylder hverandre for å være uskikket på forskjellig vis. Hun kommer til å fortsette å kalle ham ustabil, han angriper henne for manglende dømmekraft. Det er en klassisk oppskrift - så tvil om hvorvidt motstanderen er «hel ved», sier Mjelde.

- Når det er sagt, har alle hendelsene en tendens til å nulle hverandre ut: E-postskandalen nuller ut Trumps tabbeuttalelser. Det er ikke som i 2008, da vi hadde en kandidat det ikke heftet særlig ved - Obama, sier forskeren.

Han ser ikke bort fra at det i tida fram mot valget kan komme mer om begge de store presidentkandidatene.

- Man snakker alltid om «oktoberoverraskelsen», altså noe ukjent og uventet som rammer en av kandidatene i oktober, sier Mjelde.

Skal offentliggjøres

Etter at utenriksdepartementet er ferdige med å gå igjennom alle e-postene, skal de overleveres til den konservative juridiske vaktbikkjegruppa Judicial Watch, som akter å publisere innholdet. En føderal dommer presset i går på departementet for å gi ut e-postene tidligere enn oktober, som planlagt.

Reaksjonene fra den republikanske leiren har ikke latt vente på seg. Rence Priebus, formann i republikanernes landskomité, ber om at de 14 900 «nye» e-postene blir frigjort før valget i november.

- Og enda verre, disse opplysningene kommer like etter at Clinton-leiren urettmessig ga Colin Powell skylda for e-postsaken, hvilket reiser alvorlige spørsmål om hun løy til FBI, sier Priebus ifølge Politico.

Han sikter til at Clinton i sin forklaring til FBI sa at det var den tidligere forsvarssjefen og utenriksministeren som sa hun skulle bruke sin private e-post mens hun var i utenriksdepartementet. Powell selv sier han ikke husker noen slik samtale.

- Fyller egne lommer

På sin Facebook-side oppfordrer Donald Trump ekteparet Clinton til å legge ned sin stiftelse, The Clinton Foundation.

«Hillary Clinton er forsvarer av det korrupte og avtalte status quo. Clinton-paret har brukt tiår på å være insidere som fyller sine egne lommer og ivaretar donorene framfor det amerikanske folk», skriver presidentkandidaten.

Trump sikter til at Judicial Watch i går publiserte 725 sider med e-poster fra Clinton-medhjelper Huma Abedin, og tolker noe av innholdet dit hen at Clinton misbrukte sin posisjon som minister til å belønne store donorer til stiftelsen via sin tilgang til andre mektige personer.

Under et valgkamparrangement i Akron i Delstaten Ohio i natt lovet Trump å sørge for at Clinton-stiftelsen blir nøye etterforsket dersom han slår Hillary Clinton i høstens presidentvalg.

- Jeg blir stadig mer sjokkert over det enorme omfanget av Hillary Clintons kriminalitet, sa Trump, ifølge NTB.