FpU: - Hetsen mot Mani Hussaini er hårreisende. Det er hatytringer

AUF-leder mottar drapstrusler og hatytringer etter at han beklaget kjerringuttalelser mot Sylvi Listhaug (Frp).

HETSES:  AUF-leder Mani Hussaini kalte Sylvi Listhaug for en «kjerring» under sin første mai-tale, og fikk refs fra Ap-nestleder Hadia Tajik. DA Hussaini beklaget uttalelsen på egen Facebook-side, kom truslene.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HETSES: AUF-leder Mani Hussaini kalte Sylvi Listhaug for en «kjerring» under sin første mai-tale, og fikk refs fra Ap-nestleder Hadia Tajik. DA Hussaini beklaget uttalelsen på egen Facebook-side, kom truslene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

1. mai holdt AUF-lederen Mani Hussaini første mai-tale i Trøndelag. Her sa han blant annet «Kast kjerringa på hue ut av regjeringa» om integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Det tok ikke lang tid før Ap-kollega og -nestleder Hadia Tajik gikk ut og sa at uttalelsene til Hussaini om Listhaug var uakseptable.

Kort tid etter beklaget Hussaini sitt ordvalg på sin Facebook-side: «I ettertid ser jeg at å bruke ordet kjerring om en politisk motstander var uheldig, og det beklager jeg».

Ekstrem hets Så kom hetsen og drapstruslene på AUF-lederens side: «helvetes innvandrere...du og dere skulle våre kasta og rævakjørt ut av landet», skriver en. «Du kom til norge i 2005 og slenger med kjeften slikt?? Mot et land som har hjulpet deg? Tatt imot deg? At det går an!!!», skriver en annen. «Du er faen ikke verdt meir enn en haglpatron du mani, håpe du får en snart!», skriver en tredje.

- Jeg reagerte på at Hussaini brukte ordet «kjerring», som ikke hører hjemme i norsk politikk. Det ødelegger debatten, og jeg var glad for beklagelsen. Men hetsen som kom etter beklagelsen er hårreisende. Det er hatytringer, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

Vurderer anmeldelse Hovedpersonen sjøl, Mani Hussaini, har slettet en rekke av kommentarene på den åpne profilen sin.

- Dette er ikke bra, og man må ta det på alvor. Jeg vil ikke anmelde dette, men Antirasistisk senter går gjennom kommentarene. De vil vurdere om de skal anmelde det som er rene drapstrusler, sier Hussaini til Dagbladet.

Hussaini har åpen Facebookprofil fordi han «elsker å debattere og diskutere».

- Men det som møter meg her gjør meg skremt. Jeg har beklaget min uheldige formulering av en politisk motstander. Heldigvis har jeg også fått mye støtte, både fra kjente og ukjente. Det setter jeg stor pris på det, og det motiverer meg til å stå på og jobbe for landet vårt. Å bidra til demokratiet, sier Hussaini.

Slipper sexistisk drittslenging AUF-lederen har flere ganger tidligere vært ute og kritisert «trollene i kommentarfeltene» og netthetsen.

- Jeg er gutt, så jeg slipper jo sexistiske og nedlatende kommentarer om meg, slik de unge jentene får slengt etter seg. Norsk demokrati forsøples av slike kommentarer og trusler, og bidrar til at mange unge mennesker blir skremt fra å delta i demokratiet. Det er synd: Åtte av ti ordførere er menn, og vi har en jobb å gjøre for å få fram sterke kvinnelige stemmer i debatten, sier Hussaini.

Og får støtte fra FpU:

- Vi i Frp mener at alle skal kunne si veldig mye i Norge, men nå er grensa nådd. Derfor går vi ungdomspolitikere ut sammen: Du skal ikke hetse folk på den måten, sier Svendsrud.

- Vi vil ha flere unge med i politikken, og da er det forferdelig å se at gamle menn veldig ofte bruker hets og rasisme mot unge menn og kvinner. Jeg har gått gjennom en del kommentarer på Manis side, og henvisninger om at folk skal skytes er ikke greit. Det er forferdelig å se hvordan folk behandles på nett, sier Nicholas Wilkinson, leder i SU.

Hets mot kvinner og minoritetspersoner At det går hardt for seg i kommentarfeltene på nettet, er ingen nyhet. I april var det Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, som fikk gjennomgå etter at hun stemte for å innføre republikk i Norge. VG måtte stenge et sted mellom 50 og 100 personer fra sin Facebookside på grunn av ekstrem og krenkende hets.

- Ingen av oss støtter det Mani sa. Det var sleivete. Det er ikke greit å kalle politikere for kjerring. Samtidig er det forferdelig å se hvordan folk behandles på nett. Og det er spesielt kvinner og minoriteter som utsettes for særlig mye hets. Dessverre, sier Wilkinson og fortsetter:

- Mani tåler mye, men det går inn på alle, når folk du aldri har møtt sier at de vil at du skal dø. Det er enormt vondt og noe ingen fortjener, sier SU-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer