Slår tilbake:  FpU-leder Atle Simonsen er lei av å være den store, stygge ulven
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Slår tilbake: FpU-leder Atle Simonsen er lei av å være den store, stygge ulven Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

FpU henger ut Ap-politikere i skolevalgkamp

Vitser om seksuelle overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før skolevalget 8. september sendte FpU ut et hemmelig hefte til sine medlemmer.

Det strengt konfidensielle dokumentet, som Dagbladet har fått tilgang til i sin helhet, inneholder ulike tips og triks til bruk for partiets talspersoner i skoledebatter.

- Vi prøver å snakke til ungdom på en måte som fenger litt - for å få blikket deres opp fra iPhonen. Noen ganger ler de, andre ganger ikke, forklarer FpU-formann Atle Simonsen til Dagbladet.

De første ni sidene er i sin helhet forbeholdt kjappe vendinger, poenger og vitser, til bruk for konfrontasjoner med øvrige partier.

I avsnittet «generelt standardinnlegg i useriøse sammenhenger» ramser partiet opp en rekke tilfeller av såkalte «politikertabber». Felles for mange av dem er at de tar utgangspunkt i seksuelt misbruk.

Tidligere statssekretær Roger Ingebrigtsen og Ap-politiker Rune Øygard er to av de mest kjente eksemplene.

Trakk seg fra alle verv Midt i kampen om å bli nominert som toppkandidat for Troms Ap i stortingsvalget 2013, trakk Ingebrigtsen seg umiddelbart fra sine politiske verv. Årsaken var en seksuell relasjon til en 20 år gammel jente. Den da sytten år yngre jenta var tillitsvalgt i partiet.

«Tidligere statssekretær for Ap inviterte en mindreårig jente hjem og skjenket henne full før han hadde sex med jenta. Helt forkastelig, ingen tvil om det,» skriver FpU.

Ingebrigtsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Grisegutten Rune Øygard ble i 2013 dømt til to år og tre måneders fengsel for gjentatte overgrep på ei jente, fra hun var 14 til 16 år. Vågå-ordføreren skildres på følgende måte:

«Og da har jeg ikke nevnt selveste grisegutten selv, Rune Øygard (...) som forgrep seg på en mindreårig jente i 2 år.»

Dagbladet har vært i kontakt med Rune Øygard, men han ønsket ikke å kommentere saken.

Offerets bistandsadvokat, Nina B. Hjortdal, var ikke tilgjengelig for kommentar.

Grisevitser og underbuksehumor I forordet oppfordres FpU-debattantene til å bruke eksemplene aktivt i kampen for skolestemmer.

«Bruk gjerne heftet flittig i forkant av de sentrale debattantskoleringene, og i de lokale skoleringene.»

Etter tur blir de øvrige partiene gjort til gjenstand for FrPs seksuelt ladete humor. Arbeiderpartiet karakteriseres på følgende måte:

«Ap har vedtatt å bytte ut rosen i logoen med en kondom, de synes den reflekterer politikken bedre. Den holder igjen produksjonen, skaper kunstig stimulering, ødelegger neste generasjon, beskytter en haug med kuker og skaper en følelse av trygghet selv om du egentlig blir rævkjørt.»

Lei av å bli fremstilt som den store, stygge ulven Overfor Dagbladet avviser FpU-leder Atle Simonsen at partiet har til hensikt å score poeng på andre politikeres personlige tragedier.

- Tidligere valgkamper har vist at andre partier ikke nøler med å dra frem gamle FrP-historier. Da gjelder det for våre politikere å ha et tilsvar klart. Jeg er glad vi har sluppet å bruke tid på det i år.

 Trakk seg fra politikken:  FpU-ere ble oppfordret til å bruke Roger Ingebrigtsens historie i skolevalget.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
Trakk seg fra politikken: FpU-ere ble oppfordret til å bruke Roger Ingebrigtsens historie i skolevalget. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Simonsen sier at partiet har sett seg lei på bildet av FrP som en stor, stygg ulv.

- Det er ikke noen hemmelighet at mange politikere har gjort mange gale ting. Men jeg reagerer på at de andre partiene fremstiller dette som typisk FrP.

Dobbeltmoralsk? Det interne dokumentet sier lite om partifellenes egne eskapader. Ifølge heftet er dobbeltmoral dobbelt så bra som vanlig moral.

- Alle norske partier er like ille. Politikere er også folk. Og folk gjør feil! Vi er opptatt av å snakke om politikken vår, og mener vi tjener på det! sier Simonsen.

Først på de 89 siste sidene blir partiets eget valgprogram omtalt.

Heftet oppgir ingen opphavsmann, og Simonsen vil heller ikke si hvem som har forfattet heftet.

 Dømt:  Rune Øygard ble dømt til fengsel, men er fortsatt i politikken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Dømt: Rune Øygard ble dømt til fengsel, men er fortsatt i politikken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer