Fpu: Kriminelle og kyr får mer støtte enn studenter i Norge

Fpu-formann Himanshu Gulati mener regjeringen bryter valgløfter.

Fp(k)u: Kyr og kriminelle får mer støtte enn studenter, hevder FpU. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet.
Fp(k)u: Kyr og kriminelle får mer støtte enn studenter, hevder FpU. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fpu-formannen mener regjeringen har sviktet studentene på det groveste.

- Kyr og kriminelle får mer av staten enn studenter. Vi burde da behandle fremtidige jurister, leger, sykepleiere og andre fremtidige skattebetalere bedre enn fengselsinnsatte, sier formann i Fremskrittspartiets Ungdom (Fpu), Himanshu Gulati.
 
Han tar et oppgjør med den han mener er den rødgrønne regjeringens løftebrudd til studenter.

- Alle de tre rødgrønne partiene programfestet at de i inneværende periode skulle innføre 11 måneders studiestøtte. SVs nestleder og øverste rangerte statsråd, Bård Vegar Solhjell, kalte seg også for personlig garantist for 11 månders studiestøtte.
 
Forhandlet bort - Regjeringen har sviktet studentene både når det gjelder studiestøtte og studentboliger. Frp har i sine budsjetter økt studiestøtten, men regjeringen har klart å forhandle bort dette seg i mellom til tross for at de er helt enige. Det er for meg uforståelig.

Dette er AUF-leder Eskil Pedersen sterkt uenig i.

- Vi har seinest i dag lagt fram revidert nasjonalbudsjett som er et stor løft for studentene. I «Soria Moria II» var regjeringens mål å bygge 1000 nye studentboliger, så langt i år har vi bygd 1500 studentboliger. Og flere kommer. Det viser at denne regjeringen overoppfyller det de hadde lovet, sier Pedersen.
 
Gulati mener at studentene likevell sitter igjen med en dårlig økonomi.
 
75 kroner dagen - En student sitter igjen med 75 kroner dagen etter å ha betalt husleie og mat. For de fleste er summen enda mindre da bokostnadene er langt høyere enn jeg bruker i regnestykket. Siden mesteparten av dette er lån, har studentene i realiteten under 30 kroner dagen i støtte fra staten å leve for. Dette er mindre enn det en bonde får i støtte for ei ku, eller det en fengselsinnsatt får i daglig godtgjørelse, sier Himanshu Gulati.
 
Her er Fpu formannens regnestykke:

En student får 93 200 kr i året i stipend og lån.

7766,67 (pr måned) - 4000 (husleie) -1500 (mat) = 75,56 kroner dagen.

60 prosent av dette er lån, altså får studenter 30 kroner i støtte fra staten hver dag. En fange i norsk fengsel har gratis husleie, gratis mat og får i tillegg 57 kroner dagen.

Har man tre kyr i Norge får man totalt 96 762 kroner i året i støtte, noe som utgjør 88 kroner per ku per dag.
 
- Dermed får altså en fengselsinnsatt eller ei ku i Norge, mer i støtte enn man gjør som student, sier Gulati.

- Mener du dette helt seriøst?

- Sammenlikningen med kyr er litt humoristisk, men at kriminelle skal få mer i støtte enn en student som studerer jus er veldig alvorlig. Det er et spørsmål om hvem vi skal behandle best av kriminelle og framtidige leger, jurister eller sykepleiere. Alle partiene som sitter i regjering sto fram i skoledebatter og ga lovnader de overhode ikke overholder. Her er norske studenter blitt sviktet over mange år, sier Himanshu Gulati.

AUF-leder Eskil Pedersen mener dette er billig valgkampretorikk.

- Sammenligningen med kyr eller innsatte i fengsel får stå for hans regning, de fleste ser nok at det blir litt for useriøst. Jeg mener at det politisk har blitt gjort ganske mye. Både studiestipend og studielån har blitt justert opp, noe som ikke er vanlig, sier Pedersen.

- Men dere har ikke oppfylt løftet om 11 måneders studiestøtte?

- Vi har prioritert å bygge boliger til studenter og vi har økt antallet studieplasser. Man kan ikke gjøre alt innenfor en periode, og dette er noe vil vil jobbe videre med i fremtiden, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

REAGERER: Himanshu Gulati mener at studentene har blitt nedprioritert av den sittende regjeringen. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET.
REAGERER: Himanshu Gulati mener at studentene har blitt nedprioritert av den sittende regjeringen. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET. Vis mer