Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimastreiken

Fpu-leder: Klimastreiking er skulking

Bjørn-Kristian Svendsrud (Fpu) anbefaler elevene å være på skolen, i stedet for å delta i klimastreiken.

BLI PÅ SKOLEN: Bjørn-Kristian Svendsrud (Fpu) mener at hvis elevene vil redde kloden, så burde de bli på skolen og ikke delta i klimastreiken. Foto: Fpu
BLI PÅ SKOLEN: Bjørn-Kristian Svendsrud (Fpu) mener at hvis elevene vil redde kloden, så burde de bli på skolen og ikke delta i klimastreiken. Foto: Fpu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med fredagens klimastreik er flere uenige i hvorvidt elvene burde delta i streiken og få fravær, eller bli på skolen.

I forrige uke fortalte Hulda Holtvedt (MDG) til Dagbladet at hun syntes elevene skal vise fingeren til fraværsreglene og delta i streiken.

Formann i Fpu, Bjørn-Kristian Svendsrud, syntes det er spesielt av en ungdomspartileder å anbefale ungdom å skulke skolen.

- Jeg vil egentlig gjøre det stikk motsatte, nemlig å anbefale elevene å være på skolen. Vil du redde kloden? Da bør du være på skolen.

- Streik hører arbeidslivet til

Svendsruds råd til alle som ønsker å redusere klimagassutslipp, er å velge valgfag som gjør elevene rustet til å velge utdannelser hvor de kan finne løsninger på morgendagens utfordringer.

- Deretter bør man finne seg en arbeidsplass hvor disse løsningene kan settes ut i live.

Han mener at elevene selv må ta en vurdering på hvorvidt de vil delta i klimastreiken eller ikke.

- Men jeg vil minne om at streik hører arbeidslivet til, i skolen kalles det å skulke. Dersom elevene mener det er riktig å skulke, skal jeg ikke stoppe dem. Men å tro at det gir grunnlag for politisk fravær er feil slik regelverket fungerer i dag.

Han er redd for at Grønn Ungdom og klimaaktivister generelt forenkler hele klimadebatten ved å mene at bare vi legger ned olje- og gassnæringen så reddes kloden.

- Så enkelt er det ikke, særlig når norsk olje og gassproduksjon kan være en del av veien mot et fornybart samfunn. Tyskland har sagt at de vil legge ned sin kull- og atomkraftproduksjon, og forbundskansler Merkel har vært tydelig på at det må erstattes med naturgass. Jeg mener at den gassen må være norsk, ikke russisk eller fra Saudi-Arabia. Dette er bare ett eksempel på hvor norsk gass kan spille en betydelig rolle i framtida.

- Ungdommen må kreve en grønnere politikk

Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre, sier han heier på alle elever som tar til gatene for å kreve en mer ambisiøs klimapolitikk.

Sondre Hansmark (V) Foto: Unge Venstre
Sondre Hansmark (V) Foto: Unge Venstre Vis mer

- Om elleve år skal vi ha halvert utslippene våre, og når politikere ikke klarer å ta det innover seg må ungdommen trå til og kreve en grønnere politikk.

Hansmark mener at kampen for å ta vare på naturen er den viktigste i vår tid, og den krever av og til drastiske virkemidler.

- Klimastreiken viser hvor viktig det er for norske skoleelever å redde kloden vår.

Sandra Bruflot (H) Foto: Unge Høyre
Sandra Bruflot (H) Foto: Unge Høyre Vis mer

Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, forteller at Unge Høyre er tilsluttet klimastreiken på fredag, og at flere av deres medlemmer skal delta i streiken.

- Vi mener at elevene burde kunne få politisk fravær, men støtter at det skal være opp til den enkelte skole. Hvis skolen mener det skal gi politisk fravær kommer vi til å bekrefte hvilke elever som er medlemmer hos oss som er med på streiken fredag.

- Oppfordrer alle til å delta i streiken

Pressekontakt og rådgiver i AUF, Eirin Kristin Kjær, sier at AUF mener at skolene skal gi elevene politisk fravær for å delta på klimastreiken.

- Dette er et av de største ungdomsopprørere vi har sett på lang tid, og vi oppfordrer alle til å delta.

Leder i Rød ungdom, Tobias Drevland Lund, forteller at Rød Ungdom mener elevene bør få streike i vei.

- Dette handler om vår felles framtid og da må vi ta i bruk virkemidler som streik, selv om enkelte fylker mener at dette bryter med fraværsreglene. Nå har vi i titalls år prata om at vi må gjøre noe med de menneskeskapte klimaendringene. Nå er ungdom lei av venting, men forventer handling. Derfor støtter vi fullt opp om klimastreiken og Hulda Holtvedts uttalelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!