FRA REGNBUE TIL GRØNN?  Helseministeren vil at alle snusbokser skal bli som den til høyre. FpU vil gjøre alt de kan for å hindre dette forslaget i å gå gjennom. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet og Vidar Ruud / NTB Scanpix
FRA REGNBUE TIL GRØNN? Helseministeren vil at alle snusbokser skal bli som den til høyre. FpU vil gjøre alt de kan for å hindre dette forslaget i å gå gjennom. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet og Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

FpU mener Høie-boksene går mot Frps partiprogram

- Det er klart partiprogrammet er førende, svarer Frp, og sier stortingsgruppa ikke har tatt stilling til de grønne boksene ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - FpU kommer til å gjøre alt vi kan for at dette forslaget aldri ser dagens lys, sier formann Atle Simonsen i Fremskrittspartiets Ungdom.

De går hardt ut mot helseminister Bent Høies forslag om å fjerne logo og design på alle snusbokser og røykpakker, og å gjøre dem mørkegrønne.

Faktisk mener de at Frp's stortingsgruppe er tvunget til å gå imot forslaget, fordi de sier det strider mot Frp's partiprogram.

- Partiprogrammet er jo et landsmøtevedtak, så det er klart det er førende. Stortingsgruppa vår skal se på saken og den skal ut på høring. Frp støtter ikke den konklusjonen som Høie har trukket her allerede, vi ønsker ikke å gjøre livet vanskeligere for røykere, sier Frp's stortingsrepresentant Morten Wold, som sitter i helsekomiteen, til Dagbladet.

- Mot partiprogrammet Han presiserer at Høie-boksene ikke er et forslag fra Frp, men vil ikke si om stortingsgruppa vil støtte dem eller ikke.

- Frps stortingsgruppe har ikke tatt stilling til forslaget. Det vil vi gjøre på et seinere tidspunkt, sier Wold.

Men FpU mener altså at moderpartiet ikke kan gå med på dette forslaget, fordi det strider med partiprogrammet. Han peker på denne setningen:

«Vi vil likevel motsette oss byråkratiske tiltak som tar sikte på å hindre at voksne mennesker kan nyte lovlige produkter. FrP mener det må være lov å markedsføre alle produkter som lovlig kan omsettes i Norge».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så lenge røyk og snus er lovlige produkt, så må de få lov til å vise fram sine merker og kjempe om kundene sine på den måten. Folk har rett til å få informasjon om det som er lovlig. Jeg mener at dette forslaget er i strid med Frp's partiprogram og at stortingsgruppa er bundet til å gå imot det, sier Simonsen i FpU til Dagbladet.

Wold sier de ikke vil gjøre livet for røykere vanskeligere.

- Det blir stadig færre folk som røyker i Norge, og de nyter et lovlig produkt, så vi vil ikke gjøre livet vanskeligere for dem. Forslaget skal ut på høring, så det kan bli ytterligere tiltak. Det er jo Stortinget som til sjuende og sist skal vedta dette her, sier stortingsrepresentanten til Dagbladet.

Også Unge Høyre reagerer Også Unge Høyre er uenige i forslaget om å fjerne logoene og gjøre snusboksene nøytrale.

- Hvis det kan dokumenteres en virkning for dette for røyk, så er jeg med på det. Røyk er ufattelig mye farligere enn snus, men en slik endring for snus kan ikke forsvares. Jeg synes det er et unødvendig sterkt virkemiddel. Alt i alt så mangler denne kampanjen mot snus rot i virkeligheten, sier leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, til Dagbladet.

Peker på røykeslutt Som industrien, så argumenterer også FpU, Unge Høyre og Frp med at de som slutter å røyke, gjerne begynner å snuse.

- Det er veldig dumt at man sender signaler om at røyk og snus er like farlig. Sirius sier at det er omtrent 100 ganger mindre farlig med snus. Og likevel setter man alt i samme boks, sier Simonsen til Dagbladet.

Helseministeren sa i dag at snus kan føre til kreft og diabetes 2.

- I vår kamp mot røyking har vi kanskje gitt inntrykk av at det ikke er farlig å snuse. Det er selvsagt betydelig farligere å røyke, men det betyr ikke at det ikke er farlig å snuse, sa helseministeren.

- Snus er jo ikke helsefremmende, men det er en bra ting hvis det kan få folk til å slutte å røyke, sier Wold.

Jubler over endringene Nasjonalforeningen for folkehelsen, Diabetesforbundet, Kreftforeningen og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke jublet i dag over de nye emballasjeendringene. Kreftforeningen har kjempet for dette lenge.

VIL HA SLIKE PAKKER:  Helse- og omsorgsminister Bent Høie viste i dag fram de ny innpakningene til snus og tobakkspakker, på en pressekonferanse om forebyggende tiltak på tobakksområdet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL HA SLIKE PAKKER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie viste i dag fram de ny innpakningene til snus og tobakkspakker, på en pressekonferanse om forebyggende tiltak på tobakksområdet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

FpU mener forslaget innskrenker individets frihet. Det er ikke helseministeren enig i.

- Vi innfører noe som vi vet virker, samtidig som vi ikke begrenser voksne menneskers valgfrihet eller innfører mer byråkrati, sa Høie til Dagbladet tidligere i dag.

SKAL VÆRE MØRKEGRØNNDE:  Helseministeren sier de har gjort studier som viser at mørkegrønn er den minst appellerende fargen - av alle farger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKAL VÆRE MØRKEGRØNNDE: Helseministeren sier de har gjort studier som viser at mørkegrønn er den minst appellerende fargen - av alle farger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer