DEMONSTRERE: FpU-medlemmene (f.v.) Angelica Kjos, Eva Berner og Sara Berge Økland har iført seg burka for å protestere mot kvinneundertrykkelse. Foto: Privat
DEMONSTRERE: FpU-medlemmene (f.v.) Angelica Kjos, Eva Berner og Sara Berge Økland har iført seg burka for å protestere mot kvinneundertrykkelse. Foto: PrivatVis mer

FpU-politikere burkademonstrerer på kvinnedagen

- Behandler kvinner som rotter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I anledning kvinnedagen har medlemmer fra Framskrittspartiets Ungdom (FpU) iført seg burka og kjettinger for å demonstrere mot kvinneundertrykkelse.

- Kampen mot radikalisering, islamisering og grov undertrykkelse av kvinner i både inn-og utland fortjener størst oppmerksomhet i dag, mener sentralstyremedlem Sara Berge Økland.

- Uansvarlig integreringspolitikk Hun savner at søkelyset rettes mot minoritetskvinner, også de som blir utsatt for overgrep i utlandet.

- Spesielt med tanke på ting som tvangsekteskap, vold og kjønnslemlestelse, og tvang i den form at kvinnene ikke får leve ut sine egne ambisjoner og ønsker, sier hun til Dagbladet.

Økland understreker at Norge skal være et land der kvinner og menn har de samme rettighetene og pliktene.

- Jeg aksepterer ikke at stadig flere kvinner i Norge opplever fysisk og psykisk vold som følge av en uansvarlig innvandrings-og integreringspolitikk. Det vokser fram et klasseskille mellom kvinner som får muligheten til å leve sine liv i tråd med norske lover og de som blir undertrykt.

Var i Kabul - Islamister behandler kvinner som rotter. I dag har vi ikke oversikt over hvor mange som har utført ekstreme voldshandlinger i utlandet som fremmedkrigere, eller før de bosatte seg i Norge.

Økland har selv vært i Kabul i Afghanistan, der mange kvinner bærer burka.

- Der nede så jeg knapt noen kvinner over menstruasjonsalder som ikke bar burka. De få som gikk uten var enten småjenter eller kvinner som kom bort til meg på gaten og lurte på hvor jeg var fra. De kunne flytende engelsk, kom fra moderne familier, hadde fått muligheten til utdanning og hadde mye større frihet. 

Økland har også tidligere demonstrert mot kvinneundertrykkelse.

- En irakisk kvinne kom bort til oss og ville ta bilde sammen med oss for å sende hjem til venninnene sine. Hun sa at burka har ingenting med religion å gjøre. Den tvangen knyttet til plagget har ingenting med islam å gjøre, det er ekstreme tolkninger og islamisme, sier ungdomspolitikeren.

- Ikke før å provosere Økland anslår at 10-15 FpU-medlemmer vil delta i demonstrasjonen.

- Det er bare noen få kvinner som skal gå i burka, deriblant meg selv. En rekke andre Fpu-medlemmer skal også være med, sier hun.

-Gjør dere dette for å provosere?

- Nei, vi gjør det ikke for å provosere. Hadde vi bare brukt plakater ville vi forsvunnet i mengden. Vi har et budskap vi ønsker å få frem. Jeg blir mer provosert over at det faktisk er kvinner i Norge og andre steder i verden,  som blir utsatt for overgrep og tvang. 

MOT KVINNEUNDERTRYKKELSE: Medlemmene i FpU. Foto: Privat
MOT KVINNEUNDERTRYKKELSE: Medlemmene i FpU. Foto: Privat Vis mer