Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FpU-representanter følte seg truet ved Oslo-skole: - Det var like før det smalt

Torsdag 29. august ble en Oslo-skoles aula forvandlet til en politisk slagmark. To FpU-representanter måtte forlate boden sin, etter å ha blitt omringet av 15-20 gutter.

DEBATT FØRTE TIL OPPHETET STEMNING: - Det gikk langt over grensen, sier en av de to FpU-representantene som måtte «flykte» fra den politiske boden sin. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DEBATT FØRTE TIL OPPHETET STEMNING: - Det gikk langt over grensen, sier en av de to FpU-representantene som måtte «flykte» fra den politiske boden sin. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

På mange områder har Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet to vidt forskjellige politiske synspunkter. Men under en skoledebatt ved Hellerud videregående skole i Oslo den 29. august, gikk det hakket for langt, opplyser deltakere til Dagbladet.

- Det som skulle være en saklig debatt om Oslo og vår politikk i FpU, endte i opphetet kritikk rettet mot Frp og enkeltpersoner i partiet, sier 18 år gamle Armin Braimi til Dagbladet.

Han representerte partiet på debatten sammen med jevnaldrende Rebecca Cook Tansøy. Braimi forteller at etter å ha holdt et åpningsinnlegg til applaus fra elevene, snudde stemningen helt:

- Det gikk mer på hva Sylvi Listhaug og Siv Jensen tidligere har uttalt. Debatten resulterte i en uproporsjonal framvisning av vår politikk, og det virket som at de andre partiene heller ville angripe oss enn å snakke om egne mål, sier han.

BLE OMRINGET: FpU-representant Rebecca Cook Tansøy ble omringet etter debatten, og følte seg truet. Foto: Privat
BLE OMRINGET: FpU-representant Rebecca Cook Tansøy ble omringet etter debatten, og følte seg truet. Foto: Privat Vis mer

Følte seg truet

Etter debatten skal hendelsen ha eskalert ytterligere. De to representantene skulle holde en politisk bod på skolen, i likhet med de andre ungdomspartiene, men opplevde heller å bli omringet av «utagerende» elever.

Det hele ble svært ubehagelig for Rebecca Cook Tansøy, som forteller at hun følte seg truet.

- Jeg fikk ikke sagt noe, de presset meg og prøvde å provosere, så kom de så nærme at jeg kunne kjenne ånden deres. Du kan tenke deg, når det står 15-20 unge og høyreiste gutter rundt meg, som truer, da følte jeg meg liten og forsvarsløs.

Ble vitne til hendelsen

Fredrick Bjerke i Senterungdommens fylkesstyre i Oslo observerte situasjonen, som han også oppfattet som truende for Tansøy. Han fikk dratt henne vekk, «akkurat i tide», ifølge Tansøy.

- Det var først en debatt der retorikken var ganske ekkel, vil jeg si, mot FpU og regjeringen. De prøvde å holde de unge ansvarlige for det de voksne gjør. Slik jeg oppfattet situasjonen etterpå, var jenta omringet av sinte og utagerende ungdommer. Jeg brøt inn, og tok henne med til et annet rom, sier han.

OPPHETET: Unge Venstre ble nektet å bruke valgkampmateriell som var for legalisering av marihuana ved en videregående skole i Tromsø. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Jeg vurderte det dit at det var like før det smalt, at det kom til å eskalere. Hun hadde ikke noe sted å trekke seg unna, legger han til.

Bjerke forteller at han har vært på 15 skoledebatter hittil dette valget, og at han sjeldent har vært vitne til liknende episoder.

Anklager AUF

Braimi og Tansøy forteller at de ble tatt med inn på et rom, der de fortsatt kunne høre elevene rope etter dem. Tansøy skal så ha begynt å gråte, før de to nærmest ble eskortert ut av skolen for å unngå at det oppsto en ny situasjon.

- DET SÅRET MEG: FpU-representant Armin Braimi beklager AUF for å ha hisset opp elevene, som resulterte i at det «gikk over grensen». Foto: Privat
- DET SÅRET MEG: FpU-representant Armin Braimi beklager AUF for å ha hisset opp elevene, som resulterte i at det «gikk over grensen». Foto: Privat Vis mer

Begge anklager Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) for å ha hisset opp elevene.

- Ja, det gjorde de. Jeg fikk ikke svare for meg, og ble anklaget for å være rasist. De ville at jeg skulle svare for det enkeltpersoner i partiet har sagt, men jeg skulle jo snakke om FpUs politikk. Det skapte et feil bilde av FpU. Det såret meg at jeg ikke fikk svare. Jeg skjønner at elevene ble irritert over mye av det de anklaget oss for, sier Braimi.

- Det gikk langt over grensen, legger han til.

- Det hadde ikke skjedd hvis AUF ikke hadde fyrt dem opp, sier Tansøy.

De forteller videre at de ikke har vurdert å ta saken til politiet.

Kjenner seg ikke igjen

Dagbladet har vært i kontakt med nestleder i AUF, Astrid Hoem, og framlagt opplysningene overfor henne. Hun forteller at hun er kjent med hendelsen, men kjenner seg ikke igjen i framstillingen til Braimi og Tansøy.

- AUF tar avstand fra påstandene om å ha «hisset» opp elever ved den aktuelle videregående skolen under debatten, sier hun.

Hoem understreker at AUF opplevde at det var et sterkt engasjement fra flere av elevene under debatten, og at det ble opphetet av den grunn. Elevene hadde forberedt spørsmål på forhånd, som var rettet mot de forskjellige ungdomspolitikerne.

- Man kan alltid jobbe med debattkulturen i skoledebatter, men det er viktig å nevne at de er til for at elever skal kunne diskutere temaer de er opptatt av, sier hun.

På spørsmål om AUF-representantene gjorde det umulig for FpU-representantene å svare under debatten, slik at politikken deres ble feilaktig framstilt, svarer Hoem:

- Slik jeg har forstått det, fikk også FpU god tid til å snakke for seg.

- Fornøyd med debatten

Braimi og Tansøy kritiserer ikke bare AUF-representantene, men også lærere ved den aktuelle skolen. Flere av dem skal ha vært vitne til episoden, uten å gripe inn, ifølge representantene.

På skolens egne hjemmesider gjør de imidlertid uttrykk for at de, på sin side, er fornøyde med debatten.

«Noe Hellerud-elevene var spesielt opptatt av, var Fremskrittspartiet og deres innvandring- og integreringspolitikk», heter det på hjemmesidene deres.

«(...) Selv om det var både temperatur og engasjement, skal både elever og ungdomspolitikere ha ros for å ha skapt en ryddig og konstruktiv debatt.

Rektor ved Hellerud videregående skole, Arnfinn Stautland, forteller til Dagbladet at han selv ikke var til stede i etterkant av debatten, der bodene var satt opp, men sier at han fikk vite at FpU-representantene hadde pakket sammen og forlatt skolen.

- Det var lærere til stede der, men ingen av dem så episoden. Lærerne så imidlertid at FpU pakket sammen sakene sine, og gikk bort for å spørre om hvorfor de gjorde dette, sier han og fortsetter:

- Da fikk lærerne til svar at de ikke følte seg velkomne.

- Hvordan vil du beskrive debattkulturen ved skolen din?

- Hvis FpU har følt seg truet mens de har vært hos oss, er jeg lei for det. Her skal det være rom for alle partier og politiske synspunkter. Det var jeg også tydelig på da jeg innledet skoledebatten, avslutter Stautland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!