Fra 1991 til 2012 er ikke et eneste drap begått av barn under 15 år

Stord er rystet av det som ser ut til å være et barnedrap utført av et annet barn. - Veldig sjelden, sier voldsforsker.

- SJELDEN: Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen sier det er svært sjelden at barn dreper andre barn. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet
- SJELDEN: Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen sier det er svært sjelden at barn dreper andre barn. Foto: Jeanette Landfald/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stord er rystet av det som ser ut til å være et barnedrap utført av et annet barn.

- Vi betrakter det som en tragedie. Vi har et drapsoffer som er tre år gammelt og en gjerningsmann som er 13 år gammel, uttalte lensmann Bernt Norvalls på en pressekonferanse tidligere i dag.

Fylkesmannen i Hordaland har nå åpnet tilsynssak mot barnevernet i kjølvannet av drapssaken.

I oktober 1994 gikk barnedrapsalarmen i Trondheim, etter at ei fem år gammel jente ble funnet død på en lekeplass i nærheten av City syd. Saken vakte stor oppmerksomhet, ikke bare i hjemlig presse, men også i utlandet.

Man trodde lenge at jenta hadde blitt drept av andre barn.

- Veldig sjelden - Det viste seg at dette ikke var snakk om noe drap, men lek som var kommet ut av kontroll. Jenta besvimte, men skadene var ikke så store at hun ville ha dødd av dem. Men hun ble liggende i vann, snø og sludd, og ble ikke funnet før det var for sent. Hun frøs i hjel, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

Hun kommer ikke på noen konkrete saker, men utelukker ikke at det har forekommet tidligere tilfeller av at barn har drept barn i Norge.

- For tre, fire år siden var den en som akkurat var fylt femten år som drepte en pensjonist i Sarpsborg. Vedkommende ble plassert i en institusjon. Det er veldig sjelden at barn dreper andre barn, også internasjonalt. Jeg vet at det har vært noen tilfeller av dette i Sverige. Det skjer langt oftere at barn blir drept av voksne personer, sier Bjørnebekk.

Null drap begått av barn Tall fra Kripos viser at det fra 1991 til 2012 ikke er begått et eneste drap utført av en person under 15 år. I drapsstatistikken finnes det imidlertid enkelte drapspersoner med ukjent alder.

Bjørnebekk trekker fram en barnedrapssak i Storbritannia på 90-tallet som vakte enorm oppmerksomhet verden over. To år gamle James Bulger ble i februar 1993 steinet og slått i hjel av to tiåringer i Liverpool.

- En del barn og ungdom dreper barn som er ganske små, sier Ragnhild Bjørnebekk.

Kjennetegn Hun viser til amerikansk og britisk forskning for å gi et bilde av hva som ofte kjennetegner et barn som dreper barn:

•Ofte finner man store problemer hos barn som dreper andre barn.
•Ofte har de store nevrofysiologiske eller psykiske forstyrrelser.
•De har gjerne vært utsatt for en svært ekstrem oppvekst.
•De har gjerne vært i negative miljøer med mye risiko i livene sine.

- Ofte skjer det en skjerming hvis barn som dreper barn har store problemer selv. Disse tragiske sakene blir ikke omtalt i noen særlig grad. Det handler mer om å få disse barna inn i en behandlingssiyuasjon i forhold til de problemene de har, sier voldsforskeren.

BARNEDRAP: En treåring er funnet drept i Sagvåg på Stord. Politiet og krimteknikere er på åstedet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BARNEDRAP: En treåring er funnet drept i Sagvåg på Stord. Politiet og krimteknikere er på åstedet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer