Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra 2010 kan du spore maten selv

Ambisiøst fra landbruksministeren: Norge skal få Europas beste matweb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra 2010 skal du kunne klikke deg fram selv for å finne ut om kjøttdeigen stammer fra oksene til bonde Terje Riis-Johansen i Gjerpensdalens grønne enger. Det var den ambisiøse planen landbruksminister Terje Riis-Johansen la fram i formiddag for skaffe bedre kontroll med det vi legger på tallerkenen.

Også opprinnelsen til sjømat skal du kunne finne, i det landbruks- og matministeren håper skal bli Europas beste matweb. Og ringpermenes æra i norsk fjøs og slakterier er allerede inne på overtid.

- Vi kastet bort masse tid på å bla i ringpermer da vi skulle spore smittekilden til E.coli nå i vår, sier Gabriella Dånmark i Kjøttindustriens Fellesforening. Hun er en av 15 medlemmer i en bredt sammensatt styringsgruppe som ble presentert i formiddag for å sikre mer samordnet informasjon om maten vår.


- Mer enn nok data

Ekspedisjonssjef Gudbrand Bakken i Landbruks- og matdepartementet skal lede denne gruppen. De første delprosjektene skal være på beina i januar 2007.

- Det finnes mer enn nok data, utfordringen er å samordne den informasjonen som allerede finnes. Og det blir ikke en gigantisk, felles databank der alle kan se alt.

Her er det en masse spørsmål som må avklares, blant annet av juridisk karakter - hvem som har rettighetene til dataene som finnes i de ulike leddene av næringskjeden. Datatilsynet kommer inn i bildet, og IKT-industrien må finne en måte de mange registrene kan samarbeide på.

Ekspedisjonssjef og tidligere veterinærdirektør Bakken har gjort en utvetydig erfaring etter mange års arbeid med matsikkerhet: smitten dukker opp tidlig i næringskjeden.

Fra 2010 kan du spore maten selv

Landbruksministeren ber om en smule tålmodighet.

- Vi er ikke nærheten av å kunne legge et endelig system på bordet i dag. Det er et mylder av hensyn å ta, men det er klinkende klart at forbrukernes rett til trygg mat er det overordnede målet, sier Terje Riis-Johansen.

OVERBLIKK: Fra 2010 kan du selv sjekke om maten din kommer fra oksene til gårdbruker Terje Riis-Johansen, håper landbruksminister Terje Riis-Johansen. Her fra formiddagens presentasjon av styringsgruppen som skal arbeide fram en ny matweb fra 2010: eksepdisjonssjef Gudbrand Bakken, Landbruks- og matdepartementet (leder) og Ola Hedstein i Kjøttbransjens Fellesforening.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling