Fra Albania til Oslos horestrøk

Unge og vakre albanske «Hana» (23) selger sex på gata i Oslo i påvente av at asylsøknaden behandles. For en måned siden kom hun til Oslo etter å ha betalt mellommenn for å komme ut av Albania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble hun kontrollert av politiet. Men som asylsøker har hun papirene i orden, og det er ikke ulovlig å prostituere seg.

- Jeg meldte meg for politiet med én gang. Asylet er ikke politisk. Jeg er for ung til å drive politikk, sier «Hana».

Politiet kjenner til at albanske jenter har dukket opp i Oslos horestrøk.

- Det er vi ikke overrasket over, sier Marianne Sætre, rådgiver ved etterretningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Politiet har ingen oversikt over hvor utbredt utenlandsk prostitusjon er. Det er ikke forbudt, og registreres derfor ikke.

Kriminelt

- Men det kan være mistanke om at kriminelle krefter står bak dem. Prostitusjon følger ofte i fotsporene av og i samme miljø som kriminell aktivitet, og den er blitt internasjonalisert i de siste årene, sier politiinspektør Odd Berner Malme, som mener det norske markedet preges av at det er liten kontroll over de som beveger seg i Europa etter at muren falt og alle grenser ble nedbygd.

- Det er mye penger å hente og bra å jobbe her, men hus er dyrt. Jeg må betale 10000 kroner i husleie, sier «Hana».

Hun nekter for at hun har bakmenn, og hun vil holde på til hun finner seg en annen jobb.

Det står tilsynelatende ingen rundt og passer på henne eller «Irina» fra Moskva, som har vært her på turistvisum i 14 måneder. Men det finnes tvang blant utenlandske prostituerte, og politiet har dokumentert internasjonal handel med kjønn.

Tvang

- Det gjelder enten kvinnene kommer mot sin vilje eller de kommer som prostituerte, men settes under uverdige forhold. De blir fratatt pengene de tjener. Noen organiserer den type trafikk, sier Marianne Sætre.

Politiet har etterforsket i lengre tid for å få bekreftet sine mistanker. Norge er blitt et pengesterkt og attraktivt marked som tiltrekker kriminelle, prostituerte og deres bakapparat.

De fleste har papirene sine i orden, som «Hana». De kan jobbe som prostituerte med et tre måneders turistvisum, men må ha arbeidstillatelse for massasje.

«Irina» snakker engelsk, men forstår bare det hun vil. Hun rister energisk på hodet til at noen skal ha hjulpet henne med leiligheten der hun tar med kundene og som koster 500 kroner natta.

Sender pengene hjem

- Jeg tjener ikke så mye penger, og det jeg tjener sender jeg til datteren min i Moskva, sier hun.

«Maria» fra Marokko reiser rundt i Norge og selger sex 2- 3 dager i uka. Hun blir systematisk stoppet på grensa og ved bussterminalen. Også horekunder er rasister:

- Mange menn vil bare ha hvite norske, sier «Maria», som kom fra Marokko til Sverige for ti år siden og fører et normalt liv der.

Hun kjenner til jenter som jobber under tvang.

- De blir lurt hit på falske premisser og får dårlig betalt, men kan velge å bli her fordi det tross alt er bedre enn hjemme, sier hun.