Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra all makt hos Assange til all makt hos varsleren

- Assange tenkte bare på seg selv, sier Daniel Domscheit-Berg og varsler nye takter i varslersamfunnet.

 VIL FÅ TIL ENDRINGER:  Den tyske IT-spesialisten Daniel Domscheit-Berg da han presenterte boka «Inside WikiLeaks» tidligere i år. Under et Oslo-besøk i dag gikk han i strupen på sin tidligere samarbeidspartner. Foto: AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
VIL FÅ TIL ENDRINGER: Den tyske IT-spesialisten Daniel Domscheit-Berg da han presenterte boka «Inside WikiLeaks» tidligere i år. Under et Oslo-besøk i dag gikk han i strupen på sin tidligere samarbeidspartner. Foto: AFP PHOTO / JOHANNES EISELE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som talsmann for en av verdens mest omtalte organisasjoner de siste åra, sto Daniel Domscheit-Berg midt i stormen. Forholdet til WikiLeaks-gründer Julian Assange kom seg ikke velberget gjennom den verste stormen.

I dag snakket Dagbladet med Domscheit-Berg på Bryn i Oslo. Han fortalte at han gledet seg norgesturneen han skal ut på med sikkerhetsselskapet Atea til høsten, og snaket om sin nykomling OpenLeaks. Og selvfølgelig forholdet til Assange og WikiLeaks.

- Det globale verdenssamfunnet trenger et system som kan ta imot informasjon fra varslere. Men et system som varsler om korrupsjon i den tredje verden må være annerledes enn et system som gjør det samme i Vesten, sier den tidligere hackeren.

- Vi kommer til å være mindre enn WikiLeaks og gjøre ting på en helt annen måte, sier han.

Tyskeren var - ifølge seg selv - en sentral skikkelse i det han kalte «verdens farligste nettverk». Da han forlot WikiLeaks forsvant også store datamengder. Dette skal ha vært følsom informasjon, informasjon han mente Assange behandlet for dårlig. Den elektroniske postkassa alt datamateriale ble sendt til, skal han også ha tatt med seg.

 FÅR KRITIKK:  WikiLeaks-gründeren Julian Assange får sterk kritikk fra sin tidligere samarbeidspartner. - Det viktigste for Julian er Julian, sier Daniel Domsheit-Berg. Foto: REUTERS/Paul Hackett/Files
FÅR KRITIKK: WikiLeaks-gründeren Julian Assange får sterk kritikk fra sin tidligere samarbeidspartner. - Det viktigste for Julian er Julian, sier Daniel Domsheit-Berg. Foto: REUTERS/Paul Hackett/Files Vis mer

WikiLeaks har gått ut og tatt kraftig avstand fra Domscheit-Bergs kritikk av organisasjonen tidligere, og anklaget ham for sabotasje.

Ikke gode venner
Domscheit-Berg ikke akkurat er fornøyd med hva Assange har gjort med WikiLeaks, skinner gjennom under hele intervjuet.

- Jeg vil ikke sitte her og snakke stygt om folk. Men han oppfører seg alltid akkurat som han vil. Han tror at han er så mye smartere enn alle andre, og derfor var det aldri aktuelt å diskutere med oss, sier tyskeren.

Som ung hacker i Chaos Computer Club fanget han oppmerksomheten til de som seinere skulle utgjøre WikiLeaks. Samarbeidet med Julian Assange var godt, de hadde troen på en idé. Nettopp det er han ikke helt sikker på om Assange har lenger.

- Jeg frykter ikke at det skal bli et problem å leve side om side. Det er plass til mange flere. Det er så mange som har noe å fortelle. Ideen lever, sier han.

- Mistet all makt 26. januar i år var OpenLeaks et faktum. Siden skal passende nok komme på lufta samtidig som at Domscheit-Berg er ute på norgesturné. Nøkkelforskjellen på Open- og WikiLeaks er måten materialet kommer ut til offentligheten på.

- WikiLeaks første problem var at de inngikk avtaler med tre utgivere - New York Times, Der Spiegel og The Guardian. WikiLeaks som organisasjon mistet all makt med en gang, sier Domscheit-Berg.

De tre mediene fikk eksklusiv tilgang til den første pakken dokumenter fra WikiLeaks. Siden har forholdet mellom avisene og Assange surnet. Så også forholdet mellom Assange og Domscheit-Berg.

- Vi stolte på at han gjorde det han hadde lovet, at han skulle snakke med disse partnerne, og at vi så skulle se hva vi skulle gjøre. Det skjedde ikke. Det er typisk ham, sier tyskeren.

- Vi hadde en stor krangel i et halvt år, men til syvende og sist var det Julians prosjekt, så vi bestemte oss for å forlate ham.

Vekk fra mediene OpenLeaks kommer ikke til å ha noe fast samarbeid med noen medier.

- Her er det varsleren som bestemmer. Han har makten. Varsleren kan selv si hvem han vil at materialet skal bli publisert av. Det kan være seg en lokalavis som er interessert i lokal korrupsjon, eller en miljøvernorganisasjon hvis det er snakk om miljøkriminalitet, forklarer gründeren.

- Varsleren er den som bør beskyttes og ha makt. Vi tilbyr bare et redskap, sier han.

Men nettopp det å beskytte varsleren er ikke nødvendigvis lett.

- Hvordan man sørger for at det er sikkert? Det kan man ikke klare. Men vi dokumenter all forskning og arbeid vi gjør med dette. Det skal vi legge ut til alle som vil se det. Vi vil ikke bygge oss opp som den neste store, vi vil sørge for at ideen overlever, sier Domscheit-Berg.

Vil ha mindre grupper Lett er det heller ikke å sørge for at man ikke offentliggjør noe man ikke burde ha gjort, erkjenner Domscheit-Berg.

- Folks liv står jo på spill, sier han før han faller ut i et resonnement om at mindre, mer spesifikke varslergrupper vil kunne løse mye av problemet.

- Et system som blir altfor stort og skal samle inn dokumenter fra alle verdens hjørner. Hvordan skal det da klare å se det fine skillet mellom hva som fortjener å publiseres og hva som må holdes hemmelig, sier han.

Fortida som hacker var han imidlertid ikke spesielt interessert i å snakke om, der han sto på scenen, invitert som gjest til datasikkerhetsselskapet Atea.

- Jeg var vel en teknologiinteressert gutt med stor nysgjerrighet, sier han med et smil.

 FRA WIKILEAKS-TIDA:  Som WikiLeaks-talsmanng ikk han under navnet Daniel Schmitt. Her fra et intervju med nyhetsbyrået AP i fjor. Foto: (AP Photo/Markus Schreiber)
FRA WIKILEAKS-TIDA: Som WikiLeaks-talsmanng ikk han under navnet Daniel Schmitt. Her fra et intervju med nyhetsbyrået AP i fjor. Foto: (AP Photo/Markus Schreiber) Vis mer